Чебрець або чебрець: вирощування, корисні властивості



Чебрець – це універсальна трава, яка, як і материнка (орегано), популярна у вигляді приправи і лікарського засобу. У наших краях, ще прапрабабусі використовували чебрець від кашлю і для купання новонароджених. А в середземноморських країнах, чебрець – одна з найулюбленіших приправ. Як вирощувати і використовувати цю траву, розглянемо в цій статті.


Чебрець або чебрець: вирощування, корисні властивості

Вирощування і догляд за чебрецем

Невеликі кущики, стебла яких стеляться по землі, мають ароматні дрібні квіти. Забарвлення коливається від яскраво-рожевого до насичено фіолетового. Чебрець росте в дикій природі, на сонячних ділянках, на пухких, що не кислих грунтах. Тому, потрібно проводити посадку саме в такий грунт. Добре відгукується на підживлення перепрілими органічними добривами або компостом. Перед посадкою, можна удобрити грунт сечовиною або нітроамофоски. Не можна використовувати свіжий гній – чебрець не любить такі добрива. На одному місці росте більше 5 років. З метою омолодження куща, слід хоча б раз в п’ять років пересаджувати рослину. Якщо часто проводити обрізку, тоді кущики будуть більш пишними, а квіти будуть розміщені більш щільно. Період цвітіння настає в червні і триває все літо. Тому, як декоративну рослину, чебрець висаджують на альпійських гірках, рокарії, уздовж бордюрів і алей. Сонячні місця дуже підходять чабрецу. Тільки полив потрібно зробити регулярним, але переливів він не любить. Застій вологи – згубний для цієї рослини.

Чебрець або чебрець: вирощування, корисні властивості

розмноження чебрецю

Розмножувати чебрець можна такими способами:

  • Насінням у відкритий грунт. Висівання проводити в кінці квітня, в підготовлені борозенки, глибиною до 2 см. Відстань між рядами – 30 см. Зверху присипати тонким шаром піску. Сходи з’являються через два тижні – тонкі і слабкі. Якщо густі посіви, тоді потрібно прорідити грядки.
  • Вирощування розсади з насіння. Висівати насіння в горщики потрібно в кінці березня. До травня буде вже хороша розсада. Чебрець добре приживається.
  • Розподіл куща. Викопати акуратно кущ, щоб не пошкодити кореневу систему. Розділити на кілька частин, в залежності від величини куща. Пересадити на потрібні ділянки.
  • Живцювання. Нарізати пагонів чебрецю, величиною 5 см. Увіткнути у вологий, але не перенасичений вологою, грунт. Накрити банкою. Періодично зволожувати. Держак пустить коріння через два тижні.

Так як чебрець легко приживається і його можна розмножувати багатьма способами, розвести його у себе на ділянці не складе великих труднощів.

Чебрець або чебрець: вирощування, корисні властивості

Збір лікарської сировини

Заготовлювати траву чебрецю, за народними переказами, потрібно на свято Трійці. Вона тоді наповнена всіма лікувальними властивостями. Але також, можна проводити збір сировини в весь період цвітіння. Зрізаються молоді пагони з квітами і листям, до здерев’янілих стебла. Сушити в тіні або на протязі. Можна розкладати тонким шаром або розвішувати пучками. Після висихання, зберігати в тканинних мішечках або паперових пакетах, в сухому місці, 2 роки.



Чебрець або чебрець: вирощування, корисні властивості

Лікувальні властивості чебрецю

Ця рослина має такі властивості:

  • дезінфікуючими;
  • потогінний;
  • ранозагоювальні;
  • протимікробними;
  • противоревматическими;
  • відхаркувальні;
  • спазмолітичні;
  • протизапальними.

Використовують Чебрець у вигляді: відварів, настоїв і спиртових настоянок, чаю. З відвару роблять примочки на уражені місця, полощуть ротову порожнину, джакузі компреси і розтирання.

Чебрець або чебрець: вирощування, корисні властивості

Тому, чебрець застосовується для:

  • Заспокоєння нервової системи.
  • Гноблення коккових мікроорганізмів і патогенних грибів.
  • підвищення апетиту.
  • Покращення роботи підшлункової залози.
  • Зняття спазмів і колік в кишечнику.
  • Лікування запальних процесів верхніх дихальних шляхів.
  • Лікування захворювань ротової порожнини.
  • Стимуляції імунної системи.
  • Зняття підвищеній збудливості у немовлят (купання в відварі).
  • Лікування кон’юнктивіту (примочки на повіки).
  • Зняття болів при радикуліті, ревматизмі, болях в суглобах (розтирання настоями, ванни з відваром).

У косметології, відвар чебрецю використовують для вмивання, полоскання волосся, втирання в шкіру голови, при себореї.

Приготувати відвар можна так: 1 столову ложку трави, залити склянкою окропу і настоювати на киплячій водяній бані 15 хвилин. Дати охолонути 45 хвилин і процідити. Приймати по 1/3 склянки, в залежності від захворювання.

Можна приготувати настій в термосі: така ж кількість трави залити склянкою окропу і настоювати 1 годину.

Якщо хочеться використовувати у вигляді чаю, тоді потрібно 1 чайну ложку сировини залити склянкою окропу і настоювати 15 хвилин. Тільки результат від такого чаю буде трохи слабкіше, ніж від настою і відвару.

Чебрець або чебрець: вирощування, корисні властивості

Використання чебрецю

Крім лікувального застосування, чебрець використовується в кулінарії, для приготування м’ясних, рибних страв, макаронних виробів, салатів, перших страв, соусів. Також, часто використовується в приготуванні чаїв, деяких коктейлів. Добре відтіняє аромат консервованих огірків, кабачків.

Чебрець або чебрець: вирощування, корисні властивості

У ландшафтному дизайні чебрець теж має популярність. Ароматні сині або лілові кущики добре вписуються в квіткові композиції на сонячних ділянках. А окремо посаджені рослини чебрецю додадуть гармонійний вигляд будь-якої території.

Чебрець або чебрець: вирощування, корисні властивості
Чебрець в ландшафтному дизайні

Чебрець або чебрець: вирощування, корисні властивості

Чебрець – це відмінний варіант для того, щоб прикрасити свій двір, заготовити лікарську сировину, самостійно виростити приправу для кулінарних шедеврів, порадувати очі красивими композиціями. Всі нюанси по догляду та вирощування, описані в даній статті. Вони допоможуть досягти бажаних результатів без проблем.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *