Як правильно вибрати хлібопічку для будинку, поради та відгуки



Хлебопечка – це побутова техніка, яка з кожним роком набуває все більше прихильників, які бажають прокидатися вранці від аромату свіжоспеченого хліба, не докладаючи до цього особливих зусиль. Цей прилад спече домашній хліб з натуральних продуктів без непотрібних домішок, консервантів, покращувачів борошна та інших сумнівних інгредієнтів. Таку випічку можна сміливо їсти і пригощати свою родину і гостей.

Сам процес займає мінімум часу і його осилить навіть підліток, досить відміряти потрібну кількість інгредієнтів і натиснути потрібну кнопку, і через кілька годин домашня випічка готова. Тому все більше і більше людей замислюються над придбанням цього чудового приладу.

Як вибрати хлібопічку для будинку – відгуки та поради експерта, як вибрати потужність, кількість мішалок, вага хліба, які потрібні функції – ці та інші питання розглянуті в даній статті. Виробники придумують все більш просунуті функції, серед яких іноді можна загубитися. Також тут можна знайти відповіді на питання: на які параметри звертати увагу, що таке диспенсер, чи потрібен він, чи будь-яка модель може спекти житній і цільнозерновий хліб, замісити тісто або спекти багети.

Як говорить стародавнє прислів’я «Хліб – всьому голова!». Давайте приділимо цьому продукту, такого важливого на нашому столі, належна увага. Нижче ви можете прочитати, як вибрати модель, поради щодо вибору та огляд основних програм і функцій. Бажаємо гарного вибору і смачною і корисною домашньої випічки!

Який корпус – металевий або пластиковий?

з пластиковим корпусомВажливе питання, яке ми повинні з’ясувати для себе, перш ніж купувати хлібопічку – це тип її корпусу. На ринку переважають в основному моделі з пластиковим корпусом, але легко знайти також варіанти і з металевим. Який корпус краще? Обидва рішення мають свої переваги і недоліки.

Моделі з пластиковим корпусом, як правило, коштують дешевше. Багато людей також стверджують, що вони менше нагріваються під час роботи. Вони також набагато легше, ніж їх металеві аналоги. Однак не всі пластикові моделі відрізняються довговічністю і стійкістю до пошкоджень, при цьому серйозні пошкодження можу бути отримані тільки в разі падіння приладу, що відбувається досить рідко. Тому пластиковий корпус можна сміливо вибирати, якщо він підходить по дизайну до вашої кухні.

з металевим корпусомМеталевий корпус гарантує високу стійкість до пошкоджень. Крім того, він виглядає набагато елегантніше, ніж пластиковий. Він дійсно більш важкий, але в такому маленькому пристрої це не має великого значення.

Таким чином, на питання, який корпус краще – пластиковий або металевий, немає однозначної відповіді. Якщо ви готові заплатити більше за гарний дизайн, то рішення придбати пристрій з металевим корпусом буде виправданим.

Як вибрати потужність?

Потужність в першу чергу впливає на максимальний час, який пристрій зможе працювати в режимі замісу, температуру нагрівання, можливості замісу більше крутого тіста, наприклад, пельменного. Потужність впливає на силу, з якою мешалка зможе працювати і замішувати тісто. На ринку доступні моделі з потужністю від 450 до 1700 Вт.

Табличка із зазначенням потужностіЗвичайно, зі збільшенням потужності збільшується і ціна. Тому якщо метою придбання пристрою є тільки випічка звичайного білого хліба на кожен день, то не варто переплачувати за потужність, яка не буде використана. Для такого варіанту краще вибирати модель з середньою потужністю. Якщо ж в планах коштує випічка житнього і цільнозернового хліба, заміс тесту на пельмені і вареники, або великого обсягу тесту, то варто вибрати модель потужніший, яка впорається з усіма поставленими завданнями.

Яка буде потрібно потужність, якщо планується випікати хліб, який вимагає тривалого часу випічки? У цьому випадку варто вибирати моделі з потужністю понад 650 Вт, так як вони забезпечать довгу роботу і стабільну температуру протягом усього часу випічки. Не меншу потужність варто вибирати, якщо ви плануєте часто замішувати тісто, так як деякі його види мають досить густу консистенцію. Заміс такого тесту може призвести до виникнення несправностей з низькою потужністю.

Безумовно, зі збільшенням потужності, збільшуються витрати і рахунки за електроенергію. Але це не ті суми, які істотно впливають на сімейний бюджет. Вартість споживання енергії для випічки одного буханця не така висока, щоб це суттєво вплинуло на наші витрати. В кінцевому підсумку, ми оплачуємо цю суму в вартості батонів або булочок, які здобуваємо в магазинах або пекарнях.

Кількість мішалок

Моделі, доступні на ринку, як правило, мають одну мішалку. Це металевий елемент в нижній частині камери, функція якого полягає в перемішуванні тесту. Але немає проблем знайти пристрій, що має дві мішалки. Яку вибрати модель – з однієї або двома мішалками, так чи важливі дві мішалки?

кількість мішалок

Відповідь на це питання залежить від того, скільки хліба ми печемо, якого розміру і який обсяг тесту треба замісити за один раз. Для замісу тіста з 600 г борошна (цієї кількості достатньо, щоб спекти деко пиріжків або один великий закритий пиріг) достатньо однієї мішалки. з одного мішалкоюЯкщо потрібні великі обсяги, то можна замісити тісто два рази поспіль або пошукати модель з більш потужним двигуном і двома мішалками.

В цілому можна припустити, що моделі, оснащені однією мішалкою, можуть замісити і випекти буханець вагою менше одного кілограма.

Якщо ви хотіли б випікати великі за розміром буханки, то краще вибрати відерце з двома мішалками. Тоді ніяких проблем не буде викликати навіть випічка буханок вагою понад півтора кілограмів.

Функція затримки старту

Немає нічого смачнішого, ніж свіжий, трохи теплий хліб. Особливо, якщо він зроблений власноруч. В ідеалі, коли випічка завершується роботу за 20-30 хвилин до нашого сніданку, тоді хліб встигне охолонути, але ще буде злегка теплим і буде ароматно пахнути. Однак, заради цього навряд чи хтось захоче вставати, щоб включити піч в середині ночі. Вирішенням цієї проблеми є функція затримки старту.

Моделі, оснащені цією функцією, мають спеціальний програматор для установки часу, при якому доцільно включити програму випічки. Програма включається сама. Більшість пристроїв дозволяють встановити відстрочку на дванадцять годин, але є деякі моделі дозволяють включення програми протягом двадцяти чотирьох годин.

Функція затримки старту

Треба пам’ятати, що функція затримки початку має свої обмеження. Її не варто використовувати в деяких випадках:

  • вона не повинна бути використана, якщо тісто містить швидкопсувні інгредієнти, такі як яйця або молоко;
  • крім того, за тривалий час дріжджі, намоклі в рідини, можуть змінити свої властивості;
  • якщо немає диспенсера для добавок (якщо хтось не хоче вставати посеред ночі, щоб додати родзинки або трави);
  • якщо кухня знаходиться поруч зі спальнею (протягом години після випікання активується функція підтримки тепла і звучить сигнал, що нагадує сигнал закінчення випічки); сигнал звучить кожні кілька хвилин, а посеред ночі він може бути досить настирливим.

Сигналізація додавання інгредієнтів і диспенсер

На ринку є багато готових сумішей для приготування хліба. Їх використовують найчастіше люди, які тільки починають свою пригоду з хлібопечення. Ті, хто вже мають досвід і розібралися з основами хлібопечення, можуть самі вибирати і додавати окремі компоненти, в тому числі під час роботи пристрою.

Найбільш поширеними добавками є зернові, сухофрукти, цукати, родзинки, іноді також використовуються сушені трави. Навряд чи хто-небудь буде стежити, в який момент краще їх засипати в відерце.



Для того щоб зробити цей процес простіше, деякі моделі виробники обладнують дуже практичною функцією сигналізації кращого моменту для додавання насіння, родзинок або інших інгредієнтів. Коли тісто досягне відповідної щільності, прилад подає звуковий сигнал, щоб вказати, що ви можете підняти кришку і засипати відсутній інгредієнт.

Чи потрібен диспенсер або можна обійтися без нього?

диспенсерІноді добавка інгредієнтів відбувається автоматично, для цього використовується диспенсер. Це ємність, яка розташована в кришці, в певний момент денце ємності автоматично відкривається, інгредієнт сам потрапляє в тісто і триває заміс. Не соромтеся використовувати цей пристрій.

Додавання додаткових інгредієнтів занадто рано може привести до погано промісити тесту. Якщо ж їх додати занадто пізно, це може привести до того, що вони погано поширяться в тесті і зберуться в одній його частині.

У деяких моделях, наприклад в техніці Панасонік останньої моделі є два диспенсера – один для добавок, інший для дріжджів. Таким чином, весь процес замісу тіста і випічки автоматизований і не вимагає нашого втручання. Але, наявність диспенсера відбивається на ціні товару. І якщо є необхідність заощадити, можна від цього пристрою відмовитися, додаючи додаткові інгредієнти за звуковим сигналом.

два диспенсера

Вибір ваги хліба

Класичні хлібопічки, як правило, мають одну ємність – відро, в якому випікається буханець зі стандартним розміром і вагою. Але іноді нам потрібно спекти буханець трохи більше або менше, ніж потрібно на кожен день. У таких випадках зручно використовувати регулювання ваги вироби, щоб можна було випекти хліб більшого або меншого розміру. Така функція є практично у всіх моделях.

Залежно від виробника, різні моделі можуть випікати буханці вагою від половини до півтора кілограмів. Звичайно, верхня межа ваги обмежений потужністю. Невеликий пристрій не зможе спекти великий хліб.

Яку вибрати модель, з якою вагою буханок, слід подумати в першу чергу людям, які з якоїсь причини мають різний попит на хліб в певний час. Наприклад, вони часто приймають гостей або використовують різні види дієт. Звичайно, треба мати на увазі, що завжди можна спекти ще одну буханку, але не завжди на це є час.

Додаткові функції

Безумовно, основна функція хлібопічки – це хлібопечення. Проте, у кожної моделі є свої особливості. Багато з цих приладів можуть виконувати набагато більше функцій. Давайте подивимося, що ми можемо очікувати ще від даного пристрою.

  • Джем або варення – хто не любить смачне і здорове домашнє варення або джем? Деякі моделі допоможуть приготувати ці ласощі швидко і легко. Досить помістити в відерце фрукти та інші необхідні компоненти, і через кілька годин смачне варення, джем або мармелад готові. Однак не варто готувати ці страви дуже часто, якщо часто варити джеми, можна швидко привести в непридатність відерце, так як карамелізіруется цукор, може зіпсувати сальник.
  • заміс тесту – це зручна функція, яку мають практично всі моделі, дозволяє замісити тісто для булочок, пирогів і пиріжків. Однак не всі пристрої можуть замісити досить туге пельменное тісто або тісто для макаронних виробів, для цього буде потрібно двигун достатньої потужності. Але майже всі моделі зможуть замісити тісто для піци і кексів.

Вертикальна або горизонтальна буханець?

Різні моделі можуть мати відерце для випічки вертикальної або горизонтальної форми. Горизонтальне відерце допоможе нам випекти традиційний цеглинка, у вертикальному буханець вийде високою, більше схожою на паску. В основному, в магазинах доступні моделі тільки однієї або двох форм. Але іноді в комплекті йдуть різні відерця, може бути навіть кругле – для випічки пасок.

іноді в комплекті йдуть різні відерцяВертикальні моделі забезпечують кілька краще перемішування тесту. На жаль, такі моделі підходять тільки для невеликих розмірів буханця, тому що переважна більшість з них мають тільки одну мішалку. Важливою перевагою таких пристроїв є те, що вони займають менше місця на кухонному столі. Так що тим людям, у кого невелика кухня в будинку, варто вибрати модель вертикальної форми.

Крім того, варто враховувати також габарити пристрою, особливо висоту з відкритою кришкою. Цю висоту треба зіставити з масштабами того місця, де вона буде стояти. Якщо це стільниця робочої зони на кухні, то висота від столу до навісних шаф становить, як правило, 60 см. Хлебопечка з відкритою кришкою в такому випадку повинна поміститися в цей простір.

горизонтальні моделі

Горизонтальні моделі можуть мати як одну, так і дві мішалки. Однак одна не завжди добре справляється з замісом. Така модель займає трохи більше місця на кухонному столі.

Деякі пристрої також мають додаткові форми для випічки багетів. Така форма є у фірми Мулинекс.

Заміс тесту можна зробити в відерці, а потім сформувати багети і випікати їх в спеціальній довгастої форми.

форми для випічки багетів

Кількість контейнерів для випічки

Стандартні моделі мають одне відерце (контейнер) для випічки, але є пристрої, обладнані двома камерами, в яких можна одночасно випікати два типу хліба (наприклад, Princess, Tefal, Unold) або один великий залежно від наших потреб. Купівля такого пристрою буде підходящої, якщо:

  • деякі члени сім’ї повинні їсти спеціальну випічку (наприклад, без глютену або цельнозерновую);
  • нам подобається мати два види хліба будинку (наприклад, житній та пшеничний).

Є ще одне цікаве рішення: замінні камери з різною ємністю (наприклад, Concept – 750 г або 900 г), що дозволяє регулювати розмір буханки до поточних потреб.

Спеціальні програми

Люди, які роблять свої перші кроки в хлібопеченні, безумовно, будуть вибирати програми основної випічки. Проте, як відомо, апетит зростає під час їжі. Згодом з’явиться спокуса випікати більш просунуті види хліба, з різних видів борошна і з різними добавками. Тут на допомогу прийдуть спеціальні програми. Вирішуючи, як правильно вибрати модель, варто дізнатися про найпопулярніші програми.

  • Хліб з цільнозерновий борошна – якщо хліб на основі пшеничного борошна зробити швидко і легко, то з борошна грубого помелу, цільнозерновий зробити випічку складніше. Однак така випічка вважається набагато більш здоровою. Ця програма використовується для випічки з борошна грубого помелу, а також з додаванням зерен.
  • Хліб з житнього борошна – ця програма дозволить випікати житні вироби, вони на відміну від пшеничного вимагають більш ретельного замісу і меншого часу вистоювання. Якщо таку випічку в сім’ї люблять, то варто пошукати соотвествующих модель.
  • Солодкий хліб, паски – ця програма для солодкої випічки, що містить підвищену кількість цукру, сухофрукти та інші солодкі і смачні доповнення. Велика кількість цукру в тесті може викликати пригорання скоринки, тісто більш рідке і жирне, тому краще використовувати спеціальну програму для такої випічки.
  • кекс – ця програма дозволяє випікати кекси з дріжджового тіста з заданим часом випічки.

Безпека

Базова безпеку в переважній більшості моделей забезпечена теплоізольованим корпусом. У центрі камери дуже висока температура. Завдяки особливій структурі, стінки зовні залишаються тільки теплими.

Рішення, про яке варто замислитися, перш ніж купувати техніку, це захист в разі збою живлення. Прилад за допомогою цієї функції зможе зберегти настройки в разі раптового відключення живлення і продовжити цикл після його включення. Цей захист, однак, має свої обмеження. Як правило, ця перерва може тривати не більше 5-10 хвилин. Після довгого простою зазвичай програма скидається.

Інша захист – це блокування від перегріву. Якщо температура в пристрої занадто висока, на РК-дисплеї з’являється попередження, або лунає звуковий сигнал. В цьому випадку, прилад на короткий час перериває роботу, щоб уникнути пошкоджень.

висновок

Запах свіжого хліба не обов’язково повинен бути атрибутом пекарні. Ароматну, здорову і смачну випічку можна легко приготувати вдома. Все завдяки хлібопекарським машинам. Все більше і більше людей вважають за краще купувати їх, оцінюючи великі можливості такого придбання. Це, перш за все, комфорт, швидкість і простота підготовки, а також економія часу. Сучасні пристрої також надзвичайно практичні, тому що в них можна готувати не тільки кілька видів хліба, а й різні види тесту (наприклад, для булок і піци). На покупку такого пристрою вирішуються ті люди, для кого домашня випічка є основним інгредієнтом меню або для яких дієта (наприклад, без глютену) є необхідністю.

Відгуки

Вибір пристроїв на ринку відносно великий. І хоча хлібопічки не так поширені, як фритюрниці або мультиварки, вони стають все більш популярними кожен рік. Їх можна знайти особливо в тих будинках, де люблять здорову їжу, і в яких цінують свою власну випічку. Якщо у вас є відгуки і враження про використання цієї техніки, їх можна залишити в коментарях до даної статті.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *