Як правильно зібрати яблука, щоб довго зберігалися?



Якщо мова йде про збір врожаю, то завжди потрібно відповідально ставитися до цього процесу. Яблука – не виняток з правил. Тому, потрібно знати основні ознаки дозрівання цих фруктів, а також техніку правильного зняття плодів з дерев.

Як правильно зібрати яблука, щоб довго зберігалися?

Терміни дозрівання

Всі сорти яблук можна розділити на три великі групи, в залежності від часу дозрівання:

  • Літні – починають дозрівати в серпні. Придатні для вживання відразу ж після збору. Лежати довго не можуть. Виготовляють з них варення, компоти, соки. Можна сушити на зиму.
  • Осінні – збирають з середини серпня і до початку вересня. Яблука зберігаються до 4 місяців. І можуть йти на переробку.
  • Зимові – ці сорти самі лежкие. Їх при правильному зборі, можна зберігати до весни. Збирають з середини вересня і до початку жовтня. Вони набирають свій смак в процесі дозрівання, при зберіганні.

Орієнтуючись на терміни дозрівання і цілі, для яких потрібні фрукти, можна переходити до процесу збирання врожаю.

Визначення стиглості яблук

Як правильно зібрати яблука, щоб довго зберігалися?

Зазвичай, садівники зі стажем, визначають на око, коли прийшов час збору, або за якістю падалиці – впали з гілок яблук. Але існує і ряд ознак, на які потрібно звернути увагу:

  1. Натискання на шкірку фрукта: якщо вм’ятини немає – яблуко ще не дозріло, коли лопнуло при натисканні – перезріло. А ось коли залишилося поглиблення невелике, значить настав час приступати до зняття плодів.
  2. Зовнішні ознаки: яскраві фрукти, без червоточини, середніх розмірів, відповідних сорту. Насіння – коричневого кольору. М’якоть біла або кремова.
  3. Смакові якості: соковиті, з характерним сортовим смаком, легко розрізається на частини.
  4. Науковий експеримент, який можна провести вдома. Для цього потрібно купити в аптеці йодистого калію і йоду. Взяти 1 літр дистильованої води, розчинити в ній 1 г йоду і 4г йодистого калію. Розрізане навпіл яблуко, занурити в розчин на 2 хвилини. Подивитися на нього:
  • Якщо по краях і в середині яблуко синє – воно недозріле – багато крохмалю.
  • Блакитні краю, а середина жовта – дозріла яблуко.
  • Ні блакитного кольору, а все жовте – перезріло плід.

Ось таким чином можна визначити стиглість фрукта.



Але є приховане правило: краще нехай яблуко буде зірваним трохи недозріле, ніж перезріла. Як правильно зібрати яблука, щоб довго зберігалися?

Важливі моменти збору врожаю

Всі тонкощі збору врожаю, потрібно знати для того, щоб якомога довше зберігати фрукти або транспортувати без шкоди плодам.

Як правильно зібрати яблука, щоб довго зберігалися?

Для цього, потрібно брати до уваги, наступне:

  • Вибирати теплий, сонячний осінній день.
  • Приступати до роботи з обіднього часу, щоб волога після ночі змогла обсохнути з плодів.
  • Перед тим, як почати зривати плоди, потрібно з землі зібрати всі яблука і зламані гілки.
  • Починати збір з нижніх гілок, переходячи до більш високим. Таким чином зменшивши кількість падаючих примірників.
  • В першу чергу, обривати фрукти з південного боку – там вони дозрівають швидше.
  • Акуратно зривати яблуко, обхопивши всією рукою, а вказівним пальцем натиснути на черешок.
  • Складати в плетені кошики. Якщо таких немає – тоді в відра, які зсередини вистелені мішковиною або щільною тканиною.
  • Всі хворі, червиві і підгнилі фрукти бракувати, збирати окремо, разом з падалицею, для переробки або вживання відразу.

Як правильно зібрати яблука, щоб довго зберігалися?

Особливості зимових сортів яблук

Якщо наступила рання осінь, а холоду швидко підступають, тоді потрібно не чекати дозрівання плодів, і ранніх згубних заморозків, а зривати раніше. Пізні сорти хоч і не бояться морозу, але довго зберігатися не будуть. Тому потрібно зривати всі плоди, виходячи з погодних умов. А вони вже дозріють в приміщеннях для зберігання.

Як правильно зібрати яблука, щоб довго зберігалися?

Збираючи врожай в саду, важливо подбати про дотримання всіх тонкощів збору, інакше – частина плодів зіпсуються завчасно.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *