Як вибрати мікрохвильову піч для будинку, відгуки і поради



Як вибрати мікрохвильову піч для будинку?

Зручний, багатоцільовий і відносно недорогий прилад – цінний помічник на кожній кухні. Тому мікрохвильові печі набули неабиякої популярності. У продажу є багато моделей, які відрізняються зовнішнім виглядом і набором пропонованих функцій. Сучасна мікрохвильова піч підходить не тільки для розігріву їжі, вона може готувати парові страви, запікати, використовуватися в якості барбекю.

Ціни на мікрохвильові печі сьогодні відносно невисокі, тому цей корисний пристрій можна зустріти майже в кожному будинку. Як вибрати мікрохвильову піч для будинку по параметрам, по потужності, на що ще треба звернути увагу при покупці? Яку модель купити – вбудовану або отдельностоящую, з грилем або без? Нижче представлений короткий огляд основних параметрів мікрохвильових печей, на які варто звертати увагу при покупці.

Побутову техніку зазвичай купують на багато років, тому варто приділити достатньо часу, щоб дізнатися, як правильно вибрати мікрохвильовку по функціональності і естетики. Перед тим, як остаточно вирішити, яка модель буде підходящої, варто дізнатися всі плюси і мінуси конкретних пристроїв, вивчити їх основні параметри, функціональні особливості.

Щоб підібрати СВЧ піч за параметрами, потрібно звернути увагу на її потужність, енергетичний клас, взяти до уваги зручність використання, відповідний спосіб управління, наявність додаткових функцій.

Принцип роботи мікрохвиль

Принцип роботи мікрохвильової печі досить простий, варто зрозуміти його, щоб знати, що прилад безпечний, і усвідомлено користуватися всіма перевагами мікрохвиль. Основне призначення приладу – підігрів страв. Мікрохвильовка працює за принципом отримання енергії електромагнітних хвиль – звідси назва. Це виконується за допомогою мікрохвиль. При включенні приладу, мікрохвилі, відбиваючись від стін, потрапляють на їжу і розігрівають її. Мікрохвилі надходять безпосередньо у внутрішні частини їжі, тому їжа гріється досить швидко.

Як працює мікрохвильова піч

Основна частина приладу – металева камера і сітка, вбудована в скляні двері, яка є бар’єром для мікрохвиль, тому вони не проникають за межі печі. Хвилі, одержувані за допомогою електромагнітного випромінювача, призводять в вібрацію молекули води або жиру в продукті, які потім «труться» одна об одну і генерують тепло. Саме цей процес нагріває їжу. Тепло поширюється зсередини, так що немає ніяких проблем підгоряння харчового продукту зовні, що часто трапляється при нагріванні в традиційній духовці. Також немає необхідності додавати масло, їжа розігрівається швидко без використання масла.

Яка краще мікрохвильовка: окремостояча або вбудована?

При покупці техніки варто звернути увагу, чи підходить модель до декору кухні і чи відповідає функціональності. Виробники пропонують окремостоячі і вбудовані СВЧ.

  • Та, що стоїть окремо Модель може розміститися практично де завгодно. Це хороший вибір для тих, хто перебуває в процесі організації кухні, часто змінює житло. Цей варіант також можна використовувати вдома і, наприклад, на дачі.отдельностоящая мікрохвильовка
  • Вбудована модель пристосована для установки всередині кухонних меблів, такі варіанти характеризуються більшою естетикою, привабливі по дизайну. Прийнявши рішення про покупку вбудованої техніки, слід звернути увагу на рекомендації виробника по установці. Правильно підключена техніка гарантує безпеку.Вбудована мікрохвильова піч

Вбудована техніка зручна завдяки можливості розміщення її на будь-якій висоті, крім того, вбудована мікрохвильова піч дозволяє заощадити місце на стільниці. Отдельностоящие прилади обійдуться дешевше, вони рекомендуються тоді, коли кухня вже укомплектована і для вбудовування доведеться виконати переробку готових меблів, що принесе додаткові витрати.

З точки зору дизайну моделі відрізняються в основному за кольором і обробці корпусу. Найбільш поширені кольори:

  • білий,
  • чорний,
  • срібло,
  • нержавіюча сталь.

Відрізнятися також може спосіб відкриття дверець – в сторону або вниз.

Основні технічні параметри – на що звертати увагу?

На що потрібно звертати увагу, вибираючи мікрохвильову піч:

  • режим гриль;
  • можливість обробки паром;
  • конвекція;
  • Об `єм;
  • потужність;
  • тип управління;
  • внутрішнє оздоблення.

Вибір в кожному випадку індивідуальний. Якщо потрібно купити піч для розігріву їжі, то варто вибирати з недорогих моделей невеликого обсягу, що не обтяжують бюджет. Прийнявши рішення про розширену версію, яка має велику кількість функціональних можливостей, часто доводиться відмовитися від покупки духовки. Варто також враховувати розмір приміщення, компактні розміри широко доступні у продажу.

На ринку побутової техніки є багато різних форм і розмірів мікрохвильових печей. Зовнішній вигляд техніки – це відправна точка. Основні технічні параметри визначають, як пристрій буде працювати при щоденному використанні.

Розмір і обсяг

Типова форма мікрохвильовки є паралелепіпед з розмірами приблизно 28 см заввишки, шириною 46-50 см, глибиною 36-40 см.

Розмір і обсягВажливим параметром є об’єм, який визначає, скільки їжі поміститься в камері. Вирішуючи питання про розмір корпусу, слід подумати, хто буде користуватися приладом. Найменші моделі – 15-літрові підійдуть холостякам.

Якщо потрібно забезпечити тільки можливість нагріву невеликої кількості їжі, безумовно, досить невеликого приладу ємністю 17 літрів. Середня 20-літрова СВЧ піч може вмістити велику тарілку. Великі моделі досягають максимальної місткості 40 літрів.

Така мікрохвильова піч буде служити не тільки для нагрівання, але також для приготування їжі. Великий набір додаткових функцій дозволить спекти пиріг, приготувати страви на грилі. Щоб повною мірою використовувати всі можливості СВЧ, варто пошукати модель великої місткості і з набором додаткових функцій, описаних нижче.



Потужність

Потужність визначає швидкість розігріву або приготування їжі. Все мікрохвильовки мають регульовану потужність. Зазвичай це робиться за допомогою ручки або в електронному вигляді. Варто керуватися принципом, що чим більша кількість функціональних можливостей і людей, що використовують прилад, тим більшою повинна бути його потужність. З основними завданнями впораються навіть маленькі слабкі СВЧ печі.

Цей параметр визначає базову потужність, залежно від моделі він коливається в межах: 700 – 1000 Вт. У мікрохвильових печах з режимом гриля також вказана окремо потужність нагрівача гриля – від 700 до 1700 Вт.

енергетичний клас

Вибираючи мікрохвильову піч, слід звертати увагу на енергетичний клас. Цей термін означає енергоефективність даного пристрою, а поділ тісно пов’язане з директивою ЄС. Найвищий енергетичний клас визначається буквою А. Краще знайти модель саме класу А, це дозволить економити електроенергію. Найнижчий енергетичний клас відзначений буквою G.

Способи управління

Виробники приділяють дедалі більшу увагу способу управління, в результаті з’являється більше нових рішень, що полегшують приготування їжі.

  • механічне управління– присутній найчастіше в старіших моделях, воно вимагає незалежної настройки потужності і часу приготування страв;
  • електронне управління – при електронному способі на панелі управління можна вибирати тип їжі, вага, потужність і час пристрій підбере самостійно;
  • інтелектуальне управління – деякі мікрохвильовки мають вбудовані ваги, які зважують їжу, в цьому випадку участь кулінара обмежується тим, щоб помістити в камеру їжу і визначити спосіб подальшої обробки (нагрівання, відтавання), інше прилад виконає сам.

Безпека

Мікрохвильовка повинна мати функцію захисту від дітей (так званий, батьківський контроль). Найчастіше це дверний замок, що дозволяє відкрити пристрій за допомогою коду. Додатковий захист присутня у всіх мікрохвильових печах, це автоматичний замок, який вимикає піч, коли двері відкриті. Програма розпочнеться знову, коли знову буде закрита двері.

Хоча в мікрохвильовій печі готують різні продукти, деякі страви не можна піддавати тепловій обробці в цьому пристрої. це:

  • бісквіти,
  • меренги,
  • Пісочне тісто,
  • французьке тісто,
  • суфле,
  • омлети.
  • яйця в шкаралупі.

Будь-яка спроба нагріти їх закінчиться «катастрофою», невеликим вибухом, потім доведеться збирати залишки таких ласощів зі стінок мікрохвильової печі.

Що стосується посуду – допускається використовувати більшу частину звичайної посуду. Страви успішно розігріваються в порцеляні, кераміці, склі, але без позолоти, срібних прикрас. Припустимо також використовувати пластикові ємності, але тільки термопласти або microdor. Використання спеціального посуду для мікрохвильовок дозволяє прискорити процес приготування їжі.

Яку посуд можна ставити в мікрохвильову піч?

  • посуд з позолотою, сріблом;
  • вироби з паперу, картону;
  • посуд із пластику, металу, не призначені для СВЧ;
  • закриті пляшки, банки.

Для запобігання вибухів краще прочитати посібник, наданий із технікою, дотримуватися інструкції виробника.

Додаткові функції

Сучасні печі більше не є виключно приладами для розігріву їжі. Вони можуть замінити нам тостер, пароварку, ряд інших видів обладнань, що робить їх дуже універсальними пристроями, дає простір для творчості любителям кулінарії. Такі можливості забезпечуються, завдяки зростаючому числу додаткових функцій, тому варто ознайомитися з ними докладніше.

  • підігрів – основна функція мікрохвильовій печі, вона є найкориснішою людям, які мають невелику кількість часу, але бажаючим кожен день насолоджуватися швидкої, гарячою їжею;
  • швидке нагрівання їжі– багато мікрохвильовки мають також можливість швидкого нагріву, за допомогою однієї кнопки можна включити повну потужність і протягом обмеженого часу (зазвичай 30 секунд) нагріти блюдо швидко без будь-яких складних налаштувань;
  • розморожування– перевага розморожування продуктів в мікрохвильовій печі – це, перш за все, економія часу, крім того, так як процес відбувається досить швидко, він перешкоджає росту бактерій, тому їжа безпечна;
  • гриль– в такому приладі зазвичай встановлений додатковий нагрівач у верхній частині; блюда, приготовані на грилі, мають підсмажену смак, вони запечені, підрум’яниться;
  • приготування на пару– важлива особливість, особливо для приготування дієтичних страв; використовується спеціальний контейнер для приготування парових страв – низькокалорійних і здорових;
  • конвекція– ця опція розширює функціональність мікрохвильових печей; комбінація мікрохвиль і конвекції дозволяє готувати страви, схожі на запечені, набагато швидше;
  • CRISP– нагрівальна пластина дозволяє одночасно зарумянівать страви з обох сторін, що корисно при приготуванні піци, хрустких крилець;
  • підігрів, підтримання тепла– в деяких мікрохвильовки є корисна опція підтримки тепла, завдяки якій, після виключення програми пристрій протягом 30 хвилин зберігає тепло.

Внутрішня поверхня, двері

Більшість мікрохвильових печей виконані з нержавіючої сталі або спеціального керамічного покриття, що дозволяє їх легше чистити. Дверцята відкриваються назовні на праву, ліву сторону або вниз. Інтер’єр простий, зазвичай із закругленими краями, щоб полегшити нагрівання харчових продуктів. Двері зроблена зі скла, включає спеціальну сітку, способствующуюдвіженію мікрохвиль у внутрішній частині камери.

Додаткове обладнання

Кожна мікрохвильова піч оснащена тарілкою з поворотним механізмом. Це рухливі елементи, їх можна видалити, наприклад, для очищення. Моделі з грилем мають спеціальний рожен. Для створення хрусткої скоринки потрібна додаткова пластина для підтримки високої температури. Також в комплекті може бути присутнім додатковий контейнер для випічки хліба і посуд, мірний стаканчик.

Додаткове обладнання

Мікрохвильова піч є пристроєм, необхідним в кожному будинку. Пройшли ті часи, коли вона була виключно інструментом для швидкого нагріву обіду. Сьогодні цей прилад пропонує можливість приготування смачної здорової їжі. При правильному використанні додаткових функцій можна здивувати сім’ю новими, унікальними стравами і смаками.

Відгуки

Нижче пропонуємо вам залишити свої відгуки про експлуатацію конкретних моделей, зручних режимах, можливі проблеми, що виникають в ході приготування і розігрівання їжі.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *