Яка морозильна камера краще для будинку, поради



Морозильна камера – техніка великого розміру, її можна не часто зустріти в квартирах. Варто переосмислити необхідність цього предмета побутової техніки, адже у нього багато переваг.

Заморожування – відмінний спосіб зберігання продуктів харчування, що дозволяє довше зберегти свіжість продуктів, не ставлячи під загрозу їх поживну цінність без використання консервантів. Морозильна камера корисна для господинь, які не люблять щодня бігати по магазинах, ринках, вважають за краще раз в 1-2 тижні запастися м’ясом, рибою, а влітку заморозити на зиму фрукти, овочі, гриби.

Тому доцільно розглянути придбання камери, тим більше, на ринку з’явилися компактні моделі – маленькі, що вбудовуються під стільницю. Розглянемо різні морозильні камери для будинку, як вибрати кращу за параметрами, на що звертати увагу.

На кухні часто йде боротьба за кожен метр поверхні, отже, морозильник можна поставити в:

  • гаражі,
  • підвалі,
  • коридорі,
  • на лоджії,
  • другом опалювальному приміщенні.

До недавнього часу, розміщувати камеру в гаражі не рекомендувалося, там техніка піддавалася впливу корозії від надмірної вологості. Сучасні камери часто оснащені спеціальними панелями, значно збільшують термін служби.

Як правильно вибрати морозильник, яка найкраща морозильна камера – вбудована або окремостояча, велика чи маленька, з яким класом енергоспоживання, функціями? Вибір багатий і може викликати легке запаморочення. На які параметри звернути увагу, що враховувати при покупці – про це піде мова в даній статті.

Вибір морозильної камери залежить від декількох факторів:

  • наявний простір;
  • кількість продуктів, що підлягає заморожуванню.

Сучасні камери для заморозки бувають двох видів:

  1. вбудовані – вбудовуються всередину кухонних шаф, ніш;
  2. отдельностоящимі – стоять самостійно, окремо.

Порада: краще пошукати модель з можливістю відкривати дверцята в одну і іншу сторони.

Компактні морозильники зазвичай містять три контейнери, що вміщають більше продуктів, ніж стандартні камери в холодильнику.

Камера вертикальна або горизонтальна – яка краще?

Щасливі власники просторих кухонь можуть вибирати з двох типів камер:

  1. горизонтальна – окремий морозильна скриня;
  2. вертикальна – шафа з ящиками (окремо або вбудований).

Кожна модель має переваги і недоліки.

Морозильна скриня – характеристики

  • Має велику ємність, ніж шафа.
  • Замість дверцята скриня обладнаний кришкою.
  • Усередині розміщена одна, зазвичай неподільна камера.
  • Оснащення може включати дротові кошики, підвішені на верхніх краях пристрою або на спеціальних кронштейнах.
  • Займає багато місця, краще встановити скриня за межами кухні.
  • Необхідні в сім’ях, де заморожують великі порції продукції, габаритні продукти (ціла горбуша, бараняча нога. Ємність скринь становить понад 400л.
  • Якщо потрібно, наприклад, заморозити кілька тушок курки, свинячу, баранячу ногу, сьомгу цілком – це кращі морозильні камери для будинку.

Холодильник з полками, ящиками

  • Призначений для людей, заготовляють напівфабрикати, порційні продукти, сегреговані порції.
  • Нагадує класичний холодильник з одними дверцятами.
  • Всередині, замість стандартних полиць встановлені прозорі пластикові ящики.
  • Часто на дверцятах кріпляться маленькі полки.
  • Шафа простіше утримувати в порядку, легше знайти потрібну коробочку, певний продукт.

Важливо брати до уваги розміри кімнати і потреби користувачів. Морозильні шафи більш показні, функціональні, в них легше знаходити необхідні продукти. Лари більш місткі, але краще ставити їх в прихованому місці.

Корисні функції

Різні параметри визначають вибір відповідної моделі. Ємність, здатність підтримувати температуру при відключенні харчування, клас енергоспоживання, шумові параметри – ці значення необхідно знати, щоб визначитися з остаточним вибором. Важливо проаналізувати корисні функції техніки.

Основні функції такі:

  1. кліматичний клас (найвищий T означає, що обладнання може працювати в діапазоні температур навколишнього середовища до + 43 ° С, в таких умовах підтримується температура всередині пристрою аж до – 24 ºC);
  2. клас ефективності споживання енергії;
  3. дисплей з електронним контролем температури;
  4. електронний механізм контролю температури навколишнього середовища;
  5. режим швидкої заморозки;
  6. прозорі ящики, дротяні ємності для сортування продуктів;
  7. освітлення;
  8. економний режим;
  9. система оповіщення про відкритих дверцятах;
  10. функція ноу фрост (No Frost).

Що означають зірочки?

Зірочки, розміщені в описах побутових морозильників, інформують про максимальну температуру замерзання, що гарантується даною моделлю. Температура заморозки робить вирішальний вплив на термін придатності продуктів в залежності від їх виду. Нижче наведені значення зірочок і їх відповідність температурного режиму. Терміни придатності для різних продуктів розрізняються.

*  -6 ° С (забезпечить термін придатності 1 тиждень),

** -12 ° C (термін придатності – 4 тижні),

*** -18 ° С (термін придатності до року),

**** -24 ° C (термін придатності більше року).

Вибираючи морозильник, потрібно проаналізувати потреби сім’ї:

  • якщо продукти зберігаються один-два тижні, досить морозильної камери з 1-2 зірочками;
  • якщо планується зберігати м’ясо, фрукти тривалий час, потрібно вибирати моделі, марковані чотирма зірками.

Потужність заморожування

Потужність заморожування морозильної камери – параметр, який повідомляє, скільки кілограмів свіжих продуктів можна заморозити протягом 24 годин:

  • моделі невеликої потужності пропонують можливість заморозити кілька кілограм протягом дня;
  • більш потужні – пару десятків кілограмів на день.

Система швидкої заморозки

Важливо, щоб заморожений продукт не відрізнявся від свіжого, зберігав природний вигляд, смак. Це стає можливим. Домашні морозильники часто оснащуються системою швидкого заморожування.

Система швидкої заморозки значно підвищує здатність заморожування протягом дня, дозволяє зберегти свіжість натурального продукту. Система захищає заморожені продукти від тимчасового, часткового відтавання. Якщо в ящик помістити велику кількість свіжих продуктів, вони можуть нагріти заморожені продукти, привести до їх тимчасовому відтавання. У разі м’яса, риби це може бути небезпечним, привести до токсичності.



Підтримка температури після відключення електроенергії

Підтримка температури після відключення електрики важливо для жителів сіл, сільській місцевості, що піддаються періодичним обривів електропостачання. Цей показник повідомляє, як довго техніка збереже потрібну температуру охолодження без електроживлення. Існують морозильні шафи, здатні підтримувати температуру:

  • декілька годин;
  • цілий день, за умови, що дверцята не відчиняють.

У деяких моделях присутні спеціальні брикети – акумулятори для накопичення холоду. Акумулятори захистять пристрій при відключенні електроживлення. Акумулятори можна використовувати в портативних холодильниках, автомобільних подорожах.

Кліматичні класи

Європейський союз зобов’язав виробників техніки ввести класифікацію продукції відповідно до так званими кліматичними класами. Класифікація допомагає зробити вибір обладнання, придатного для кліматичної зони, в якій живе споживач. У абсолютно різних умовах працює морозильна камера на півночі і на півдні.

Нижче наведені кліматичні класи:

  • нормальний (N) – розрахований на температуру навколишнього середовища 16-32 ° C;
  • субнормальний (SN) – 10-32 ° C;
  • тропічний (T) – 18-43 ° C;
  • субтропічний (ST) – 18-38 ° C.

У наших кліматичних умовах можна використовувати камери кожного з описаних класів, проте, досить пристрою класів N, SN.

Клас енергоспоживання, енергетична маркування

Правила Євросоюзу зажадали введення виробниками і продавцями енергетичної етикетки, що дозволяє потенційному покупцеві швидко прочитати основні параметри пристрою. Верхня частина етикетки містить назву виробника (бренд) і умовні позначення для моделі морозильника. Внизу, на лівій стороні етикетки, міститься графіка різних кольорів від зеленого до червоного, що символізує клас енергоспоживання морозильних камер.

Морозильник – пристрій, що працює безперервно і яке споживає багато електроенергії. Піклуючись про гаманець і навколишньому середовищу, варто вибирати енергозберігаючі пристрої. Все рідше зустрічаються морозильники енергетичного рівня нижче класу А.

Етикетку читати легко:

  • найменше енергії споживає пристрій класу А +++, що має темно-зелений колір,
  • максимальну кількість енергії споживає прилад класу D темно-червоного кольору.

З правого боку на етикетці зображена стрілка, що показує точний клас енергоспоживання пристрою.

Нижня частина етикетки складається з трьох блоків, що несуть наступну інформацію:

  • перший зліва блок містить інформацію про сумарної потужності зони охолодження камери,
  • центральний блок показує обсяг зони заморожування,
  • правий – показники шумності.

Тиха робота

Старі морозильники видавали дивні, гучні звуки. Зараз виробники намагаються знизити рівень шуму, видаваного охолоджуючим обладнанням, розробляють моделі, що працюють набагато тихіше.

  • Морозильники, випромінюють шум нижче 40 децибел – тихі пристрої, але іноді теж видають «чарівне» рохкання, булькання.
  • 40 децибел – поточний стандарт рівня шуму. Це досить тихе пристрій, але працює не зовсім безшумно. Техніка оснащена вентиляторами, незалежними циклами повітрообміну, що працюють безперервно, виробляючи звуки, які повністю придушити неможливо.
  • Шум більше 45 децибел схожий на булькання, шипіння, особливо вночі.
  • Шум більше 65 децибел шкідливий для здоров’я.

Купуючи модель з високими шумовими параметрами, подумайте про місце розміщення камери, житлова кімната не підходить для галасливої ​​моделі.
Приклади рівня шуму:

  • поріг чутливості до болю – 130 децибел;
  • 120-130 децибел – зліт літака;
  • 70-90 децибел – працюючий двигун вантажівки;
  • 60-75 децибел – звук працюючого телевізора;
  • 65-75 децибел – працюючий двигун автомобіля;
  • 60-70 децибел – офісний шум;
  • 50-65 децибел – шум розмови;
  • 30-40 децибел – звук шепоту;
  • 10-15 децибел – шум лісу.

Увага! Вбудовані моделі морозильної камери працюють тихіше, ніж окремо стоячі.

Отдельностоящая або вбудована?

Якщо місце дозволяє, можна поставити морозильник на кухні, тоді варто вибрати, яка модель краще – окремостояча або вбудована?

Вбудована камера

Для вбудовування підходять тільки морозильні шафи, розроблені таким чином, що можуть вбудовуватися в планований кухонний гарнітур. Вбудувати камеру можна в кухонну тумбу трохи більших розмірів, ніж стандартна (вистій 90 см, шириною 60 см). Дверцята закривається панеллю, відповідної фасадам меблевих шаф (дерев’яної або ламінованої), і виглядає, як інші шафи гарнітура.

Параметри вбудованих морозильних шаф не відрізняються від окремо стоячих аналогів, мають аналогічні функції, технічні характеристики.

Вбудований скриня, фото

Отдельностоящая модель

Отдельностоящие морозильні камери мають вигляд шафи, скрині. Лари можна встановити в будь-якому місці, незалежно від існуючої або запланованої кухонних меблів. Такі пристрої незалежні, готові до використання відразу після підключення до електрики.

Важлива відмінність між отдельностоящимі морозильниками і вбудованими шафами – передні дверцята стоїть окремо моделі видно (незакриті). Отже важливо підібрати колір, дизайн морозильника. Як правило, корпус має білий колір або сталевий – з нержавіючої сталі.

Отдельностоящие моделі можуть мати цікаві елементи, наприклад:

  • дозатор охолодженої водисвітлодіодний або LCD дисплей;
  • поверхню дверей може бути з покриттям, на якому не видно сліди відбитків пальців, інші плями;
  • різні типи ручок;
  • дозатор охолодженої води, кубиків льоду.

Перед покупкою необхідно обов’язково врахувати варіант відкривання дверцят – лівий або правий, можливість переважити дверцята.

Маленька, велика, середня – який розмір краще?

При ухваленні рішення про покупку морозильної камери, потрібно правильно вибрати розміри. Для цього потрібно оцінити потреби і кількість продуктів, що підлягають заморожуванню.

  • Якщо місця мало, доводиться вибирати невеликі моделі ємністю менше 100 літрів. Висота маленьких морозильних скринь не перевищує 100 см.
  • Якщо планується поставити морозильник на кухні, краще підійде шафа, об’ємом від декількох десятків літрів до 300 л.
  • Якщо планується ставити камеру поза кухні, можна вибрати будь-який розмір, дизайн. Можна заощадити на зовнішньому вигляді, вибравши більш місткі пристрої. У разі відключення електроенергії великі моделі зможуть довше підтримувати необхідну температуру. Ємні моделі мають об’єм 150 – 400 літрів.

Питання вибору морозильної камери для квартири вимагає аналізу, вивчення деяких параметрів, щоб обрана модель підходила по надійності, об’єму потреб, розміром приміщення, відповідала можливостям сім’ї.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *