Які сучасні газові плити краще і надійніше



Газова плита – популярний побутовий прилад. Її головні переваги – широкий асортимент, доступність, відносно невисока вартість, невисокі експлуатаційні витрати, традиційний звичний спосіб приготування їжі «на живому вогні».

На ринку представлений широкий асортимент моделей, що мають невеликі і досить суттєві відмінності. Як вибрати газову плиту для кухні з духовкою або без правильно, як виконати підбір за параметрами – про це піде мова нижче.

Переваги приготування їжі «на живому вогні»

Незважаючи на високу популярність електроплит, газові моделі привертають багато вірних послідовників. Газ вибирають завдяки не тільки прихильності до традицій, фінансових міркувань, але і через упевненість в тому, що приготування їжі «на живому вогні» більш приємне, легке, здорове. Сучасні моделі мають ряд переваг в порівнянні з моделями минулих років:

  • здатні автоматично відключити газ при заливанні пальника;
  • оснащені автоматичним воспламенителем, безпечні, зручні;
  • часто виграють на кулінарному полі, завдяки швидкій, легкій регулюванню полум’я, високої потужності (живий вогонь високо цінують власники сковороди вок), відсутності теплової інерції.

Перераховані переваги роблять газову плиту королевою професійних кухонь відомих ресторанів.

Відомий факт! Більшість кухарів високого рівня не готують їжу на стеклокерамике, індукційній плиті, вважаючи за краще приготування їжі на газу.

Зазвичай переважають такі основні причини вибору газової плити:

  • економічність,
  • безпеку.

Хоча за цими критеріями, хорошим рішенням є також індукційна модель, в цьому випадку доведеться понести значні витрати на придбання спеціального посуду.

Газова модель – дешевий пристрій для кип’ятіння води і приготування їжі, не вимоглива до посуду.

Недоліки

До недоліків можна віднести труднощі підтримки чистоти. Вельми непросто відчистити нагар, розливи, плями, пов’язані з приготуванням їжі.

Основні принципи вибору

На ринку представлені 3 основні різновиди газових плит:

  1. емальовані – дешеві;
  2. моделі з нержавіючої сталі;
  3. варильні панелі зі скла – дорогі.

Останні найбільш безпечні через відсутність ризику затоплення пальника. Втім, система припинення подачі газу при відсутності полум’я – досить поширена опція сучасних плит незалежно від матеріал виготовлення.

Любителям кулінарних шедеврів, тортів, тістечок, здобної випічки доцільно вибрати хорошу плиту з досить містким газовим духовою шафою. Такі окремостоячі моделі коштують дешевше, більш економні.

Якщо має бути вибір газової плити з духовкою для дачі, важливо передбачити можливість підключення газового балона (пропан-бутан). Даний варіант зажадає заміни форсунок, які не завжди продаються в комплекті з пристроєм. Слід перевірити комплектацію перед покупкою.

Газові моделі зазвичай включають чотири пальники і грати, на яку ставлять каструлі, сковорідки, сотейники.

Увага! Кухня з газовою плитою може безпечно експлуатуватися тільки в приміщеннях з хорошою вентиляцією.

Кількість і розташування пальників

Виробники зазвичай випускають плити з чотирма газовими пальниками:

  • дві середньої потужності,
  • одна меншою,
  • одна більшою.

Менші за розміром моделі, як правило, мають менше пальників, великі – оснащені додатковими нагрівальними елементами.

Важливо звернути увагу на розподіл конфорок. Пальники розміщують по-різному. Наприклад, велика пальник може повернути ліворуч або праворуч. Варто враховувати власні звички, що розрізняються у лівшів і правшів:

  • де зручно поставити сковороду,
  • в який бік зручно повернути ручку сковороди, ковша.

Іноді використовується тип пальника WOK, наприклад, коли потрібно швидко нагріти їжу у великій каструлі. Вок має подвійну (потрійну) корону, забезпечуючи більш сильне полум’я. Пальники вок мають більш високу потужність, що отримується шляхом формування концентричних кілець полум’я. Перевага даного рішення, ймовірно, не потрібно пояснювати, але варто враховувати, що переважна більшість кухарів-аматорів не потрібна така висока потужність нагріву.

WOK пальника - фото

Зустрічаються різні цікаві рішення:

  • овальні пальника,
  • спеціальні пластини для приготування риби.

Пальники зазвичай розміщені на рівних відстанях на прямокутної поверхні з популярною шириною 60 см. У деяких моделей з пальником типу ВОК, остання може займати центральне місце. Конструкція зручна, якщо часто використовується даний нагрівальний елемент.

Пальники у вбудованих моделях оригінальних форм можуть розташовуватися нестандартно. Вибираючи модель оригінальної форми, слід продумати варіанти її вбудовування, проконсультуватися з фахівцем.

Кількість і розташування пальників - фото

Вибір матеріалу

Плити виробляють з різних матеріалів. Широко представлені наступні моделі:

  • емальовані;
  • керамічні;
  • з нержавіючої сталі;
  • із загартованого скла.

Яка поверхню краще? Всі варіанти мають переваги і недоліки.

Скляні пластини:

  • естетично виглядають,
  • гармонійно вписуються в сучасну кухню;
  • недоліки скла – менш стійко до ушкоджень, можуть виникати проблеми при очищенні.Плити, виготовлені з нержавіючої сталі:
  • зажадають зусиль при очищенні, видаленні розлучень;
  • надійні,
  • візуально привабливі.

Емальовані моделі:



  • прості в очищенні;
  • дешево коштують;
  • застарілий зовнішній вигляд, непривабливий, коли емаль пошкоджена.

Тип матеріалу впливає на ціну (найдорожча керамічна поверхня), естетику пристрою, але не обов’язково говорить про якість обробки – всі варіанти однаково довговічні.

Для кожного матеріалу треба вибирати свій метод очищення, спеціальні миючі засоби, що не пошкоджують поверхню.

Потрібно звернути увагу на запальник, більшість печей оснащені вбудованим воспламенителем, що працює від електромережі. Запалити пальник за допомогою електрозапальника можна автоматично, включаючи газ, і вдавлюючи ручку, іноді використовується додаткова кнопка. Автоматичне рішення більш зручне, не доведеться купувати запальничку, користуватися сірниками.

Грати над пальником

Плити оснащені різними гратами:

  • цільна для всіх пальників;
  • що складаються з двох частин;
  • по одній на кожну конфорку.

Грати над пальником

Цілісна решітка менш практична, її складніше мити. Розумне, практичне рішення – решітка, розділена на 2 частини. Переваги моделі:

  • легше чиститься;
  • забезпечує стабільність,
  • поміститься в посудомийній машині;
  • можна помити тільки половину, що піддалася забрудненню, на другу половину можна переставити каструлі.

Грати бувають:

  • емальовані – традиційні, дешеві, менший важать, простіше чистити (краще реагують на миючі засоби), менш міцні, гірше стійкі;
  • чавунні – якісніше, важче (не зрушуються), довше зберігають тепло, довговічніше, коштують трохи дорожче.

Вибір плити з хорошою духовкою для випічки

Вибираючи, яку плиту: електричну або газову купити, потрібно проаналізувати потребу сім’ї в газовій або електричній духовці, грилі, вибрати напрямні.

Газова або електрична духовка

Газові духовки мають ряд недоліків в порівнянні з електричними:

  • нагріваються тільки знизу, що робить важким приготування певних страв;
  • відсутня функція самоочищення – важче утримувати в чистоті;
  • відсутні додаткові функції;
  • менший діапазон температури.

Але вони коштують дешевше, дешевше обійдуться експлуатаційні витрати.

Гриль

У продажу є моделі газових духовок з грилем – нагрівачем високої потужності, розташованим у верхній частині печі. Гриль дає можливість швидко підсмажувати їжу без необхідності нагріву всій печі, таким чином зменшується витрата газу.

напрямні

Важливою частиною обладнання вважаються напрямні печі – по ним пересуваються листи. Стандартні направляючі – невід’ємна частина внутрішніх стінок духовки, їх не можна видалити, листи переміщаються складно, нестабільно, через час емаль стирається. Інше рішення – металеві напрямні, що затискають лист, що дозволяє легко переміщати його. Металеві деталі можна зняти, помити.

Рідше зустрічаються практичні телескопічні направляючі, досить просто потягнути їх вперед і деко виходить з печі, завдяки чому зберігає позицію, не гнеться.

телескопічні напрямні

Додаткові функції і обладнання

Газові варильні панелі і окремо стоячі плити – технологічно досить прості пристрої, тому важко знайти в них безліч функцій, «бонусів», присутніх в електричних панелях.

Корисні доповнення:

  • Запальнички, що містяться на ручці, що усувають необхідність користування сірниками, запальничками.
  • Вбудований годинник, таймер.
  • Пристрій безпеки – якщо полум’я гасне, газ автоматично відключається.
  • Доцільно придбати пристрій з додатковими функціями безпеки: блокування захищає від випадкового включення газу, дверцята духовки не нагрівається вище 50 ° С.
  • Кришка – скляна або емальований, захищає стіну від забруднення, надмірного нагріву.

Розмір і форма, вбудована або окрема?

Як правильно вибрати розмір газ плити?

  • якщо пристрій призначений для однієї людини або пари, немає сенсу вкладати кошти в велику модель, це призведе до непотрібних витрат, займе цінне простір;
  • для великої родини немає сенсу обмежуватися невеликою моделлю, переважно вибрати класичний розмір або збільшений.

Серед окремо стоячих і вбудованих газових плит є 2 стандартних розміру ширини: 50 і 60 см. Решта розміри завжди однакові і складають: глибина – 60 см, висота – 85 см. Дані габарити найбільш популярні, доступні.

Для любителів багато готувати вважаються кращими збільшені розміри:

  • Додаткові 10 см дають вільний простір, дозволяють одночасно готувати на всіх пальниках в великих каструлях, сковородах.
  • Збільшена ширина означає наявність більшої духовки або духовки з 2 відділень. Такі моделі рідко використовуються в приватних будинках і стануть в нагоді для невеликого кафе, закладів громадського харчування.

Коли чотири пальники і 60 см мало, можна розглянути плити шириною 100 см, однак асортимент даних товарів для будинку невеликий.

Більшість плит продається в білому кольорі або з нержавіючої сталі, рідше використовуються інші варіанти, наприклад, коричневі, кремові, червоні, чорні.

Вбудовану модель шириною 75 см важко інтегрувати в стільницю, в яку раніше було вбудовано пристрій шириною 30 -60 см. Такі зміни зажадають втручання меблевого майстра.

Вибір певного розміру, форми визначається потребами сім’ї та можливостями кухні. Якщо не подобаються класичні прямокутні форми, зустрічаються інші рішення – овальної, неправильної конфігурації.

Яку газову плиту краще встановити на кухні, вбудовану або окрему? Кожна модель має плюси і мінуси.

Окремо стоїть модель:

  • дешевше;
  • простіше розмістити, не вимагає втручання мебляра;
  • виглядає більш консервативним, несучасна;
  • складності прибирання через присутність щілин між технікою і кухонними меблями.

Вбудована модель:

  • ефектна;
  • гармонійно вписується в кухонні меблі;
  • економить простір;
  • коштує дорожче стоїть окремо.

Підключення, розміщення

Деякі плити вимагають підключення до електрики для пристрою електроподжіга. Слід нагадати належна вентиляція кухні.

Плиту не слід встановлювати поряд з холодильником, підвищена температура може негативно вплинути на його роботу. Плита вимагає частина вільного простору, не варто підвішувати над нею кухонні шафи. Зверху на правильній висоті повинна висіти витяжка.

Техніка відомих фірм – фото

Відгуки

Відгуки власників допомагають визначити, як вибрати недорогу і якісну модель, яка за якістю найкраща, вивчити переваги і недоліки. Прочитати відгуки покупців або залишити власні, яка фірма краще, можна в коментарях до статті.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *