Яку мийку вибрати для кухні



Сталеві раковини, гранітні або керамічні? Які легко подряпати, а які витримають температуру до 300 ° С, як правильно вибрати найбільш підходящу раковину – ці питання стають актуальними, коли планується облаштувати нову кухню, придбати нове обладнання.

Які бувають мийки для кухні, з якого матеріалу?

В даний час виробники пропонують величезний вибір раковин. Вони виготовлені з різних матеріалів: сталі, натурального каменю, штучного каменю, кераміки, скла, граніту, нержавіючої сталі. Раковини бувають поліровані або матові, круглі або квадратні, з полками і без, одне, двох, полуторакамерние, з обробною дошкою, подрібнювачем харчових відходів – вибір досить широкий. Багато сучасні раковини є справжньою окрасою кухні. Як зробити правильний вибір, не загубитися у величезному асортименті, яку мийку краще вибрати для кухні під свої потреби, яка мийка краще нержавейка або штучний камінь – питання досить складні, вимагають детального вивчення.

Поділ раковин по виду матеріалу, з якого вони зроблені:

  • керамічні,
  • емальовані,
  • з нержавіючої сталі,
  • скляні,
  • хромонікелеєві,
  • гранітні,
  • з композитів.

Види раковин, їх переваги і недоліки

Перш ніж зробити вибір, розглянемо основні види мийок, їх відмінні риси, переваги, недоліки.

Мийки з нержавіючої сталі

Мийки з нержавійки найдешевші і найбільш популярні. Цей тип підходить для будь-якої кухні, будь-якого кольору, дизайну, стилю. Однак на нержавійці чітко видно плями води, сталь легко дряпається. Зустрічаються моделі з декоративною рискою на нержавіючої сталі, на насічці подряпини не видно. Але рифлене покриття швидше забруднюється, його доводиться частіше, ретельніше чистити, в дрібній насічці швидше осідає жир, налипають забруднення.

Переваги моделі з нержавіючої сталі:

  • не іржавіє;
  • стійка до кислот, що використовуються в кулінарії;
  • не змінює колір;
  • існує два типи обробки: з гладкою поверхнею і з структурованою (на структурованої невидимі краплі води);
  • досить стійка до утворення плям, знебарвлення;
  • зносостійка;
  • досить стійка до механічних пошкоджень;
  • гарантія – приблизно 2 роки.

Найбільш дешеві моделі сталевих мийок – з гладкою поверхнею.

Хромнікелевие раковини

переваги:

  • набагато дешевше сталевих.

Хромонікелеві моделі мають ряд недоліків:

  • характеризуються низькою стійкістю до ударів;
  • погано стійкі і стирання;
  • деформуються;
  • поверхню дряпається;
  • гірше витримують високі температури, сильні кислоти, кухонні чистячі засоби;
  • потребують частої очищенню, щоб не з’явилися плями.

Керамічна раковина

Керамічні мийки виготовлені з обпаленої при температурі майже 1500 ° С глини.

Їх основні властивості наступні:

  • стійкістю до ударів – через високу щільності матеріалу навіть падіння важкої каструлі безпечно для керамічної поверхні;
  • стійкість до подряпин;
  • поверхню легко чистити – не осідають камінь, не іржавіє, легко миється;
  • стійкість до утворення плям, знебарвлення, сліди, залишені чаєм або соком, легко видаляються;
  • стійкість до хімічних засобів, гарячим мастил;
  • стійкість до високих температур;
  • стійкість до низьких температур;
  • доступні різні кольори, хоча найбільш популярні білі та кремові моделі;
  • гарантія – приблизно 2-10 років;
  • на керамічній раковині можна навіть нарізати овочі, поверхня не подряпати.

недоліки:

  • роблячи вибір, що придбати нержавійку або кам’яну раковину, варто врахувати істотну різницю в ціні, так як камінь і кераміка стоять набагато дорожче, ніж модель з нержавіючої сталі.

Кухонні мийки гранітні

Мають найбільшою міцністю, стійкістю до ударів, температурі, активним речовинам продуктів харчування, що використовуються на кухні.

Властивості граніту:

  • Ударостійкий;
  • стійкий до подряпин;
  • досить стійкий до утворення плям, знебарвлення;
  • стійкий до впливу високих температур (до 280 ° С);
  • на пористої поверхні може осідати відкладення вапна;
  • доступні кольори: чорний, пісочний, світло-коричневий, сірий, білий з частинками срібла;
  • дорого коштує.

Слід дбати про регулярне видаленні накипу.

Слід знати! Граніт дуже важкий, зажадає міцного, посиленого шафи. Це досить дороге рішення.



Як матеріал для раковин з натурального і штучного каменю також використовуються кварц, кремній, акрилові смоли.

Кам’яна мийка, фото

Мийки з емальованої стали

переваги:

  • коштує недорого;
  • емальований сталь легко підтримувати в чистоті,
  • на емалі не видно водних патьоків.

недоліки:

  • емальоване покриття з часом стирається, тьмяніє;
  • після сильного удару виникають потворні відколи.

Композитні мийки

Дуже популярні. Їх виробляють з синтетичних смол і мінералів.

переваги:

  • виглядають як справжній камінь,
  • добре стійкі до високих температур,
  • стійкі до подряпин.

недоліки:

  • чистячі засоби, що містять абразивні частинки, викликають утворення матової поверхні;
  • в залежності від використовуваних матеріалів мийка з композитів може, наприклад, знебарвлюватися або бути чутливою до високих температур.

Залежно від кількості використовуваних мінералів композитні мийки бувають більш пористими і міцними, або (при наявності декількох композитів на основі смоли) мають більш гладкою, блискучою поверхнею, але меншою міцністю. Композитні моделі характеризуються широким діапазоном цін, доступні в майже необмеженій діапазоні кольорів.

Про що ще потрібно подумати?

Добре підібране кількість камер, форма, розміри, аксесуари роблять кухонну мийку дуже зручним обладнанням. Вона зможе виступати в якості додаткової стільниці.

На додаток до матеріалу, з якого вона зроблена, варто також розглянути:

  • кількість камер;
  • відповідний змішувач для кухні, наприклад, з висувним носиком для миття раковини, наливання води в глибоку каструлю, ємність;
  • відповідність висоти носика крана глибині раковини;
  • наявність додаткових функцій (наприклад, подрібнювача відходів).

Кількість камер

І однокамерні і двокамерні мийки користуються популярністю.

Зустрічаються моделі, що мають половину камери. Тут одна камера стандартного розміру, а друга – меншого, служить піддоном для столових приладів або допоміжної камерою.

Також доступні 2,5-камерні раковини. Великий формат варто вибирати для миття великих каструль. Якщо немає посудомийної машини, краще вибирати двокамерну мийку.

Розмір

Слід звернути увагу на ширину мийки. Найменші кухонні раковини мають ширину 40 см, а найширші – більше 1 метра.

Висота носика змішувача і глибина раковини

Крани-змішувачі бувають двох видів:

  1. настінними,
  2. закріпленими на раковині.

Найбільш поширені змішувачі, закріплені на раковині, нахилені під кутом 45 градусів (досить низькі), а також інші форми змішувачів. Кожен з змішувачів підходить для різної глибини раковини. Вибравши неправильну висоту, може виявитися, що, наприклад, в раковині неможливо помити високу каструлю.

  • якщо відсік мийки невеликий (глибиною 12 – 16 см), зручно використовувати змішувач з високим носиком у вигляді закругленою літери «Г»;
  • для мийки глибиною 16 см можна придбати кран з більш низьким носиком.

Додаткові функції

Вибираючи мийку, варто звернути увагу на додаткові функції. Вбудований піддон, полички під столові прибори, можливість установки сушарки – це деякі додаткові функції, якими володіють кухонні раковини. Іншим прикладом сучасних функціональних опцій є подрібнювач відходів – млин, перемелюються залишки їжі. Подрібнювач вирішує проблему забивання каналізації і сифона харчовими залишками, знижує кількість викидається сміття.

Диспенсер із засобом для миття посуду – також практичне рішення.

Додатково збільшать функціональність і робочу поверхню раковини:

  • обробні дошки,
  • кошика, ємності для стікання води,
  • вішалки, рейки,
  • власники ріжучих предметів,
  • дозатори мила,
  • спеціальні пластини для розміщення гарячої посуду.


У коментарях можна залишити відгуки про різних видах раковин, особливості їх експлуатації.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *