Яку соковижималку краще вибрати для будинку



Взимку і навесні багато людей відчувають нестачу вітамінів, що може викликати зниження імунітету, привести до погіршення самопочуття. Як поповнити вітамінний запас? Важливо забезпечити правильне харчування, прогулянки на свіжому повітрі, фізичну активність. Сьогодні зосередимося на харчуванні, що забезпечує організм необхідними вітамінами, мінералами.

Відмінний варіант смачної і корисної дієти – свіжовичавлені соки. Готувати соки будинку зручно, використовуючи спеціальний прилад – соковижималку. Як вибрати соковижималку для овочів і фруктів для будинку правильно? Перед тим, як зробити вибір універсальної, комбінованої соковижималки, слід ознайомитися з особливостями, параметрами, функціями приладу.

Склянка соку щодня задовольняє потреби організму у вітамінах, рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Щоб заповнити склянку до країв багато не потрібно – кілька штучок буряка, пару рум’яних яблук, допоможуть створити смачну суміш! Полегшити здоровий ритуал приготування соку допоможуть соковижималки – шнекові і відцентрові.

Асортимент широкий – можна вибирати з безлічі моделей, розмірів, з різним набором функцій. Виробники представляють сотні моделей, кожна має переваги, недоліки. Іноді кількість недоліків перевищує кількість переваг.

Переваги та недоліки соковижималки

Основні переваги стандартних соковижималок – продуктивність і ергономічність. Однак дані пристрої не підходять для приготування соку з абсолютно всіх продуктів. Неможливо з їх допомогою вичавити сік з:

  • малини,
  • ожини,
  • чорниці,
  • листових овочів.

Прес для цитрусових якісніше відіжме сік з лимонів, апельсинів.


Основні недоліки:

  1. галаслива робота;
  2. складності очищення – необхідно розібрати прилад, безліч важкодоступних кутів ускладнюють очистку;
  3. обмежене робочий час;
  4. під час роботи центрифуги напій аерується, в результаті швидко окислюються вітаміни, тому його слід випити відразу після віджимання.

Переважна більшість покупців керуються ціною, довіряють бренду, думку продавця. Щоб не помилитися, зробити вдалу покупку варто розглянути кілька питань.

Шнековая або відцентрова?

Соковижималка серед пристроїв для приготування свіжого соку – найпопулярніший, дешевий, простий у використанні прилад.

Відмінності в механізмі і принципах роботи

Сік виходить шляхом віджиму з плодів за допомогою сита з ножами і використання відцентрової сили. Готовий сік стікає в контейнер, «суха» частина плода видавлюється в контейнер для відходів. Існують моделі, які виконують віджимання шнековим способом.

Основним завданням обох моделей є отримання соку. У цій ролі обидва пристрої працюють добре, основна відмінність стосується режиму роботи і консистенції отриманого напою.

  • відцентрова модель протирає продукти, використовуючи відцентрову силу і високу швидкість. Після зливу соку через відповідне сито в соковижималці без м’якоті гарантується здобуття прозорої рідини.
  • Шнековая модель працює на основі стиснення продуктів. Механізм руйнує продукти, вичавлений рідина гущі, містить м’якоть.

Компромісний вибір – соковижималка з можливістю вибору консистенції напою – без м’якоті, або збагаченого м’якоттю на 50%. За допомогою однієї кнопки можна змінити налаштування, отримавши потрібну консистенцію напою.

З яких фруктів, овочів можна вичавити сік?

Для різних продуктів краще підходять різні моделі:

  • для зелені. Цінителям поживних речовин шпинату, зеленої петрушки підійде високошвидкісна шнековая модель. Шнековая соковижималка працює набагато краще з листовими овочами, травами, зеленню.
  • Для томатів, бананів, горіхів. Шнековая соковижималка стане в нагоді, коли в щоденному раціоні присутні банани, горіхи, потрібно готувати саморобний рослинне молочка, томатний сік з м’якоттю.
  • Для приготування сорбетів. Шнекові соковижималки, завдяки додатковим аксесуарам, дозволяють проявити фантазію – дозволяють приготувати смачні сорбети, освіжаючі літні вечірки.
  • Для фруктових, овочевих напоїв. Шнековая і відцентрова соковижималки підійдуть для яблук і моркви, впораються з буряком, петрушкою, селерою, малиною, гранатом.

Швидкість роботи

Соковижималки швидко виробляють смачний сік з великої кількості інгредієнтів. Краща соковижималка для твердих овочів і фруктів дозволяє вичавити до 3 літрів напою без необхідності видаляти залишки використаних інгредієнтів.

Шнекові соковижималки працюють трохи повільніше, тому приготування великих обсягів напою займе трохи більше часу. На комфорт обох варіантів впливає можливість уникнути підготовки інгредієнтів – нарізки на дрібні частини. Отвори розміру XL (діаметром 70 мм), більшого розміру XXL (80 мм) дозволяють поміщати цілі плоди, швидко віджимаючи сік.

Ціна і вартість експлуатації

Серед факторів, що визначають вибір моделі, ціни грають головну роль. Покупці виділяють приблизну суму і шукають модель, що відповідає даній сумі. Немає сенсу вкладати додаткові кошти в товар, який не входить до переліку предметів першої необхідності. Однак покупка занадто дешевою соковижималки – ризикована гра, після покупки можна виявити, що гроші викинуті на вітер, соковижималка несправна, виготовлена ​​з матеріалів, сприйнятливих до пошкоджень, неякісно віджимає сік.

Іноді, заощадивши певну суму на покупку техніки, доведеться купувати набагато більше продуктів, щоб отримати необхідну кількість соку. Ці гроші викидаються разом з погано центріфугіруемой вологою масою макухи, бо неякісні пристрої не можуть повністю віджати макуха.

Тому варто збільшити бюджет, вибравши модель високої якості, вичавлюють більше соку, або відмовитися від негайної покупки, накопичити коштів. Про дефекти, ремонту, заміни дешевої неякісної побутової техніки, чутливої ​​до пошкоджень, ймовірно, не потрібно писати.



Розмір моделі

Вибираючи розмір соковижималки – велика, багатофункціональна або компактна, потрібно визначити потреби в соку:

  • Якщо в сім’ї кілька людей часто готують сік, потрібна модель, здатна переробити більшу кількість продуктів.
  • Компактна проста соковижималка стане зручною помічницею в невеликій сім’ї.
  • Якщо прилад намір використовувати щодня для 4-5 членів сім’ї, резонно придбати великий агрегат з високою продуктивністю. Елементи пристрою повинні бути надійними, готовими до високої навантаженні.

Важливо враховувати час безперервної роботи. Якщо час короткий, потім включається блокування, що запобігає перегрів техніки, потрібно шукати прилад, здатний працювати довше. При такому підході за один раз вдасться вичавити набагато більше соку.

Варто відразу вибрати місце, де розміститься прилад – якщо кухня маленька варто вибрати компактну соковижималку.

Велика соковижималка

Контейнери, кількість користувачів

Деякі соковижималки оснащені інтегрованими в пристрій контейнерами для соку і відходів. В результаті доводиться часто розбирати обладнання, щоб спорожнити контейнер для м’якоті, перелити сік, потім повторно зібрати. Дані процедури займають багато часу. Якщо обидва контейнера характеризуються невеликим обсягом, процедуру доведеться повторювати досить часто. компактна соковижималкаВижимання соку з великої кількості плодів займає багато часу, викликає небажання часто користуватися приладом, техніку поміщають на дальню полицю, а сік п’ють покупної.

Моделі з курпнимі контейнерами, високої якості, високої продуктивності мають великі розміри. Зручні прозорі контейнери, що дозволяють перевірити рівень наповнення без розбирання.

Якщо фрешніца використовується зрідка, немає сенсу купувати потужну техніку, варто вибрати невелику соковижималку низьку продуктивність.

Потужність двигуна

Важливе питання – потужність двигуна. Існують моделі потужністю нижче 200 Вт, вони не впораються з твердими овочами. Особливо важлива потужність, якщо планується вичавити велику кількість соку. Тому прихильнику щоденного вживання морквяного соку варто купити потужну модель.

Потужність двигуна

  • Вибір слід починати з моделей потужністю 500 Вт – це мінімальна межа.
  • Якщо потрібно часто, інтенсивно використовувати соковижималку, варто вибрати модель потужністю як мінімум Потужність 700 Вт. Дані моделі зможуть впоратися з твердими фруктами (навіть цілими), мають високу ефективність роботи – відходів менше, соку більше.

Важливий параметр – регулювання швидкості:

  • Якщо сік видавлюється важко, можна вибрати повну потужність, прискоривши процес.
  • Якщо потрібно віджати сік з м’яких шматочків, можна використовувати низькі швидкості, знизивши споживання енергії, шум, знос устаткування.

Ширина отвору

На продуктивність фрешніци впливає не тільки висока потужність двигуна високої якості. Важливе значення мають правильно сконструйований сито, можливість швидко дістатися до контейнерів.

Важливу роль відіграє ширина отвору, в яке поміщають інгредієнти.

  • Вузький отвір вимагає подрібнення продуктів перед віджиманням соку. Доведеться приділяти багато часу підготовчих робіт.
  • У широкий отвір помістяться навіть цілі яблука, процес піде набагато швидше, простіше.

Якість віджиму, якість сита

Продукти, проходячи отвір, цілком або частинами виявляються на ситі фрешніци. Сито краще вибирати з нержавіючої сталі високої якості, найгірший вибір – пластикове. Сито потрібно вибирати міцне, правильно узгоджене з іншими деталями. Конструкція сита повинна забезпечити легке приготування напою, просту подальшу очищення приладу.

  • Велике сито легко чистити.
  • Маленьке сито швидко засмічується, складно очищується.

Незручності використання сита нерідко призводять до відмови від ідеї частого приготування свіжовичавленого соку.

Якісне велике сито соковижималки з нержавіючої сталі

Безпека

Питання безпеки потрібно розглядати на двох рівнях:

  1. з точки зору безпеки користувачів,
  2. з точки зору збереження пристрою, довговічності.

З безпекою користувачів справу здається простим – потрібно слідувати інструкціям виробника, не робити неприпустимі операції. Багатьом користувачам дані заборони, приписи незрозумілі. Виробники використовують власні способи забезпечити безпеку, наприклад, неправильно зібраний прилад подаватися не буде.

Важливим є питання правильного використання фрешніци. А саме:

  • Захист від перевантажень. Пристрій зазвичай захищене від перевантаження, автоматично відключається при наближенні до перегріву двигуна.
  • Нековзні ніжки додадуть стійкість соковижималці на поверхні стільниці, зроблять роботу легше, безпечніше. Потужні моделі з нестійкими ніжками можуть просто «танцювати» при роботі, це небезпечно.
  • Довжина кабелю живлення повинна бути достатньою. Достатня довжина підвищує зручність, безпека роботи, користувач не використовує подовжувачі, зайві дроти не заважають пересуванню по кухні.

На що ще звернути увагу?

  1. Володарям посудомийної машини варто перевірити кількість елементів обраної моделі, які можна мити в посудомойке. Ручне очищення пристрою – обтяжливе заняття. Тому бажано вибрати модель, деталі якої можна мити в посудомийній машині.
  2. Любителям чистоти варто дізнатися про наявність блокування витоку соку, що дозволяє не забруднювати робочий простір.
  3. Соковижималки часто є частиною більш складних пристроїв. Виробники пропонують моделі «2 в 1», де поряд розташовані соковижималка і цитрусовий прес. Існують багатофункціональні кухонні професійні комбайни, що дозволяють поєднати в одному пристрої безліч функцій. Комбайни зручні, коли кухня маленька.
  4. Важлива можливість регулювання у фрешніце щільності соку, що дозволяє користувачеві вибрати – віджати прозорий сік або напій з великою кількістю м’якоті. Для деяких ця функція безглузда, інші – вибирають модель тільки з можливістю вибору густоти соку.

Підбиваючи підсумки

Питання вибору моделі залежить від багатьох факторів:

  • розмір сім’ї;
  • потреби в певній кількості соку;
  • розмір кухні;
  • розмір стільниці;
  • бюджет на покупку.

Одній сім’ї підійде потужний комбайн, інша – обмежиться невеликим компактним пристроєм. Відгуки про соковижималках, особливості використання певних моделей залишайте будь ласка в коментарях.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *