Кавоварка або кавоварка для будинку: що краще



Кавоварка або кавоварка для будинку: що краще

Ви мрієте про смачну чашці кави, яка не менше смачна, ніж напій, який готують в вашому улюбленому кафе? Вирішуєте, що краще кавоварка або кавоварка для будинку? Про що треба знати, щоб зробити правильний вибір, ми розповімо в цій статті, де розглянемо різні кавоварки і кавомашини, принцип їх дії, а також переваги і недоліки.

Кавоварка або кавоварка для будинку: що краще вибрати

Перед тим, як вибрати кавоварку або кавоварку для дому варто розібратися, в чому відмінність кавоварки від кавомашини, в чому різниця в каві, приготованій цими пристроями, який принцип дії різних кавоварок і кавоварок.

Якщо на кухні потрібен один багатофункціональний прилад, то краще вибрати кавоварку. Можна вибрати найпростішу ріжкову модель або автоматичну з розширеними можливостями. Завдяки величезному асортименту на сучасному ринку, серед різних моделей завжди можна знайти ту, яка буде враховувати індивідуальні потреби. Нижче ми розглянемо, на що звертати увагу при виборі кавомашини.

Чи знаєте ви, що дає нам одна чашка кави? 

що дає нам одна чашка кави

Як бачите, кава має не тільки унікальні смакові характеристики, але і робить благотворний вплив на здоров’я. Просто треба варити його відповідним чином і вживати в міру.

Перша кавоварка запатентована в 1884 році італійцем Анджело Моріондо. Спочатку це був прилад досить примітивний. Слід зазначити, що кавоварки, що працюють під тиском, були відомі ще раніше, а саме, у вісімнадцятому столітті у Франції. Ці прототипи складалися з глечика з кришкою. Сьогодні, є дивовижні дизайнерські рішення, які дозволяють готувати, на додаток до кави, шоколад, навіть за допомогою спеціальних капсул. Які ж є типи кавоварок і кавових машин і чим відрізняються сучасні моделі?

Типи кавоварок і кавоварок

Ріжкові кавомашини (ручні)
автоматичні кавомашини
Кавоварки гейзерного типу
Ріжкові кавомашини (ручні)
автоматичні кавомашини
капсульні кавомашини
Кавоварки гейзерного типу

Розглянемо докладніше різні типи кавоварок і те, чим відрізняється кавоварка від кавомашини, що таке гейзерная кавоварка і чому так важливо тиск при приготуванні смачного і ароматної кави.

Ріжкові кавомашини

ріжкові кавоваркиДля приготування кави в ріжкової кавомашині, інакше відомої, як ручна або механічна, треба насипати мелену каву у фільтр-сито (ріжок), а потім прикріпити його до машини. Напій готується під тиском. Залежно від глибини фільтра, за один раз можна приготувати одну або дві чашки. Щоб приготувати таку порцію, треба спустошити ріжок і насипати наступну порцію меленої кави. Якщо ви хочете отримати кави з молоком, можна також використовувати насадку для спінювання молока.

Ріжкові кавоварки відрізняються тим, що, на відміну від автоматичних не мають млинки для помелу зерен. Так що якщо ви хочете насолодитися щоденним свіжомеленою кави, доведеться придбати окрему кавомолку. Для цього типу кавомашини-кавоварки краще використовувати мелкомолотий кави.

ріжкові кавоварки

Деякі моделі також дозволяють використовувати еспресо в пакетиках.

Ріжкову кавоварку краще вибирати, якщо ви:

  • любите сам ритуал приготування цього ароматного напою;
  • шукаєте простий у використанні пристрій для приготування еспрессо;
  • Не проти після кожного приготування чистити ріжок.

Автоматичні кавомашини

автоматичні кавоваркиАвтоматична модель має перевагу над ріжкової в тому, що включає в свою конструкцію сталеву або керамічну млинок, завдяки якій може готувати напій із зерен або, в залежності від моделі, також з мелених зерен в автоматичному режимі. Такий пристрій відрізняється високим тиском – щонайменше 15 бар.

Якщо на додаток до традиційного чорної кави вам подобається кава з молоком, кава-автомат буде кращим рішенням. Такі моделі дозволяють приготувати пухнасті капучино або латте за допомогою насадки для спінювання молока. Автомати з передовими технологічними рішеннями самостійно вибирають відповідні параметри приготування напою: товщину помелу зерна, кількість води і температуру приготування напою. Даний тип обладнання, використовує дрібно мелену каву.

Автоматичну кавоварку краще вибирати, якщо ви:

  1. хочете отримати професійне пристрій, який буде готувати різні види кави – еспресо, капучіно або латте;
  2. хочете приготувати напій високої якості, в повністю автоматизованому процесі;
  3. в вашому домі п’ють багато кави, і часто його готують для всієї родини і гостей;
  4. якість є найважливішим, а ціна другорядна.

Чи знаєте ви? Кавова гуща є відмінним способом для домашнього пілінгу? Просто додайте до неї трохи оливкового або ваше улюблене ефірне масло для тіла, зробіть масаж шкіри і обполосніть її, шкіра стане м’якше. Регулярне використання також допомагає боротися з целюлітом.

Кофемашина-кавоварка капсульного типу

Кофемашина-кавоварка капсульного типуКапсульна кавоварка не займає багато місця на кухонному столі, а її барвистий вигляд і безліч сортів кави, які вона може зварити, роблять її все більш і більш популярною серед інших моделей. Щоб приготувати смачний і ароматний напій, досить просто вставити капсулу і натиснути кнопку «Пуск», і через деякий час можна отримати готовий до вживання напій, приготований під тиском.

Така модель означає в першу чергу зручність, так як використані капсули йдуть в спеціальний контейнер, який легко очистити. Деякі виробники пропонують паркан використаних капсул і їх утилізацію.

Капсульну кавоварку краще вибирати, якщо ви:

  • шукаєте пристрій просте у використанні;
  • любите ароматну каву;
  • віддаєте перевагу мінімум робіт з очищення приладу;
  • любите швидко приготовлений кави, шоколад або какао.

Гейзерні кавоварки

Гейзерна кавоварка є найпростішим пристроєм, який готує каву під тиском, правда в порівнянні з перерахованими вище варіантами, відносно невеликим. Але завдяки своєму невеликому розміру дозволяє використовувати її як вдома, так і в поїздках. Для приготування напою в ній знадобляться зерна, які мають середній помел.

Недоліками цієї кавоварки є:

  • відносно тривалий час приготування напою – близько 8 хвилин;
  • кожен раз, необхідно чистити сито після приготування напою;
  • напій буде без кремової пінки.

Зазвичай гейзерні кавоварки можуть приготувати порцію напою для 1-2 чоловік, так як мають обмежену ємність, проте, є моделі і більшого розміру. Якщо ви любите каву з молоком, необхідно спінити молоко в окремому пристрої, призначеному для цього.

Гейзерна кавоварка для вас, якщо ви:

  • шукаєте пристрій компактне і просте у використанні;
  • любите ароматну каву без гущі;
  • хочете заощадити.

Чому так важливо тиск в процесі приготування кави?

Серед приладів для приготування кави під тиском є ​​два види:

  • каваякі готують каву під низьким тиском – гейзерні кавоварки (тиск близько 2 бар) і прості капсульні кавомашини (тиск близько 3-4 бар);
  • які готують напій під високим тиском – кавові автоматичні, ручні та капсульні (тиск близько 15-18 бар).

Чим вище тиск, тим якість приготованої кави вище. В результаті високого тиску, частинки зерна максимально віддають всю повноту аромату і смаку, і ви кожен раз отримуєте чашку смачного напою, як в кафе. У кавомашині і гейзерній кавоварці через размолотое зерна примусово проходять гарячі пари води під тиском, але якість, безумовно, буде значно вище у кавомашини.



Складові частини кавоварок і їх функції

  1. кавомолка (З металевими або керамічними жорнами) – автоматичні кавомашини мають вбудовані млини-кавомолки. Таким чином, завжди можна приготувати чашку кави з свіжозмелений зерен, і немає необхідності їх молоти в окремій млині. Кавомолки ударного типу є застарілими рішеннями. Під час подрібнення зерен вони виробляють тепло, яке може надати гіркий смак напою. До більш сучасним відносяться кавомолки з жорнами. Вони можуть бути виготовлені зі сталі або кераміки. Перші характеризуються міцністю, але працюють голосніше, ніж керамічні, які випромінюють менше шуму, але більш сприйнятливі до пошкоджень.
  2. Насадка для спінювання молока – ця насадка доступна як в ручних моделях, так і в автоматизованих. Насадка дозволяє регулювати тиск спінювання молока.
  3. Система спінювання молока – присутній в комбінованих і капсульних модулях. Машини можуть мати незалежний контейнер для молока, але більш зручні моделі з вбудованим контейнером.
  4. Пластина для нагріву чашок – щоб мати можливість насолоджуватися повним смаком і ароматом кави, потрібно подбати про його належній температурі. Ось чому так важливо подавати його в підігрітих чашках. Завдяки нагрівальної пластини, яка знаходиться у верхній частині машини, не треба буде кожного разу самостійно підігрівати чашки.
  5. Регульований по висоті вузол подачі кави – це рішення дозволяє легко налити напій в чашки різних розмірів.
  6. Регулювання жорсткості води – в залежності від жорсткості води, яка перевіряється за допомогою спеціальної тест-смужки, можна налаштувати параметри кавоварки.
  7. ЖК-дисплей – робить прилад простіше в експлуатації, при цьому приготування кави-еспресо потребують натискання всього декількох кнопок.

Додаткові можливості кавоварок

  • Автоматичне дозування кави і води – машини з цією функцією самі вибирають правильну кількість води і кави в залежності від типу напою.
  • управління потужністю – пристрій автоматично вибирає відповідну потужність в залежності від виду кави.
  • таймер – дозволяє встановити час, через яке машина буде включатися і розігріватися, а потім виключатися.
  • Управління зі смартфона – деякими сучасними моделями автоматичних кавоварок можна керувати за допомогою Bluetooth і додатків для смартфонів. Це дозволяє приготувати свою улюблену каву, керуючи процесом зі смартфона. При цьому можна створювати свої власні рецепти, а також отримати консультацію по експлуатації, чищенні і т.д. Наприклад, модель DeLonghi PrimaDonna Elite ECAM.
  • Термоблок – це система, яка забезпечує ідеальну температуру кожної чашки кави.
  • індивідуальні настройки – ця функція дає можливість програмувати свою улюблену каву і свої власні переваги по інтенсивності смаку, ступеня помелу зерна, кількості води і температури.
  • Насадка для пара – з її допомогою ви готуєте гладку, щільну піну з молока, а також можете розігріти порожню чашку до потрібної температури.
  • Подвійна насадка для кави – дозволяє одночасно зварити два сорти кави.
  • Фільтр для води – видаляє забруднення з води і надає напою кращий смак і аромат.
  • нагрівання води – ця функція додатково дозволяє закип’ятити воду для чаю.
  • програма самоочищення – забезпечує гігієну і безперебійне функціонування машини, для очищення досить просто натиснути одну кнопку, при цьому пристрій самоочиститься і видалить накип.
  • Функція «Гаряче молоко» – ця функція дозволяє підігріти молоко і додати його в підготовлений напій або зробити какао.
  • підсвічування чашок – з делікатним освітленням в будь-який час дня і ночі можна насолоджуватися не тільки ароматом і смаком, а й видом звареного напою.
  • Aroma Whirl Plus – це система, яка забезпечує приготовленого напою насичений смак і аромат через змочування мелених зерен і попереднього запарювання. Вода проходить через каву багаторазово, в результаті чого напій має дуже сильний аромат. Такий функцією володіє, наприклад, модель Bosch TCA5309.
  • Функція «Шоколад» – це задоволення для любителів гарячого шоколаду є для користувачів капсульних кавоварок і деяких автоматичних моделей. Такі функції є, наприклад, у кавоварки DeLonghi PrimaDonna Exclusive ESAM 6900.

Види кави, які можна приготувати в кавомашині

Види кави, які можна приготувати в кавомашині

Вбудовані кавоварки та їх види

Якщо ви вирішили придбати вбудовану кавоварку, крім холодильника з морозильною камерою і мікрохвильової печі, то доцільно буде вибрати модель від того ж виробника, що і решта техніки, з однієї лінійки дизайну. Вбудовані моделі готують напій таким же чином, як окремо стоячі. Серед цієї групи пристроїв домінують автоматичні кавоварки, менш поширені – ручні. Вбудовані кавові шафи мають, як правило, 60 см ширини і 45 см висоти.

вбудовані кавоварки

Вбудовані кавоварки бувають:

  • з ємністю для води – машина оснащена датчиком, який говорить про те, що треба поповнити запаси води;
  • з фіксованим підключенням до води – машина сама набирає воду в міру необхідності.

Вентиляція особливо важлива в разі вибору вбудованої кавомашини. Переконайтеся, що відстань між стіною і корпусом машини становить не менше 20 см. Постарайтеся також розмістити прилад для приготування кави подалі від тепловиділяючою частини холодильника і від духовки, які, нагріваючись, можуть заважати машині.

Як правильно користуватися кавоваркою?

  • Для того щоб забезпечити хорошу каву і ефективну роботу капсульної або Рожкової кавоварки-кавомашини, треба в першу чергу прочитати інструкцію перед використанням. Це допоможе уникнути сюрпризів, коли, наприклад, на дисплеї загоряється лампочка, яка нагадує про необхідність видалення накипу, і ви не будете знати, що робити.
  • Кавомашині потрібна м’яка вода. Що це означає? М’яка вода – містить мало мінералів, вона не викликає погіршення стану елементів механізму машини (на відміну від жорсткої), так як майже не утворює накипу. Крім того, жорстка вода впливає на необхідність більш частого очищення машини від каменю. Якщо пристрій оснащений водяним фільтром, треба стежити за його регулярної заміною. При відсутності вбудованого фільтра треба купити глечик фільтр для очищення води.
  • Вода дуже важлива, так як вона впливає на роботу кавоварки і смак кави. Не можна наливати в контейнер газовану або мінеральну воду, гарячу воду або молоко.
  • У резервуар для кави в зернах, в свою чергу, не можна насипати мелену каву (і навпаки).
  • Кофемашина буде сигналізувати, коли треба спорожнити бак з кавовою гущею. Якщо цього не зробити, пристрій може зламатися.

Пам’ятайте! Перед першим використанням, чищенням і в разі будь-яких проблем, прочитайте інструкцію.

кава

Очищення і догляд за кавовими різних видів

  • У разі капсульної кавомашини, її очищення є найменш складним процесом, тому що пристрій не накопичує гущу.
  • Гейзерні кавоварки маленькі і компактні, їх легко мити під проточною водою.
  • У ріжкової еспресо машині необхідно чистити ріжок і підкладку, на яку капає вода і кава, а також сопла для кави і молока.
  • Автоматичні машини мають більш просунуті рішення, коли справа доходить до очищення, однак, з них треба викидати кавову гущу. Деякі моделі мають спеціальні програми очищення, які необхідно запустити з дисплея.

Очищення і догляд за кавовими

Підтримувати кавоварку в чистоті допоможуть такі функції, як:

  • блокування капання;
  • автоматичне промивання сопла після кожного приготування кави;
  • програми очищення, промивання і видалення накипу.

Слід не забувати також, регулярно видаляти накип з кавоварки, використовуючи спеціальний очищувач кавоварок і кавоварок.

Таким чином, вибираючи кавоварку, варто проаналізувати, які функції для вас необхідні, а від яких можна відмовитися, чи дозволяє місце розмістити велику модель або вбудовану і співвіднести ці умови зі своїм бюджетом.

Правильного вибору і смачної кави!

кава



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *