Огуречник Бораго – посадка і догляд, властивості



бораго
Бораго – це прекрасна рослина, яке для більшості з нас відомо, як сильнорослий, легко поширюється бур’ян. Ми так думаємо, тому що мало знаємо про нього. З англійської мови його назва перекладається, як бджолине рослина, або медонос городній.

Огуречник дає багато нектару, це відомий медонос, але сьогодні він знайшов широке застосування не тільки на пасіках, але і в медицині і фармацевтиці. Чому ж він так затребуваний?

Звідки до нас прийшла трава Бораго?

Бораго – огіркова трава легко адаптується до нових місць. До нас вона потрапила з західної частини узбережжя Середземного моря. Спочатку з Алеппо на Близькому Сході, звідки рослина пішла далі в Малу Азію і Сибір, а потім в Центральну і Західну Європу.трава Бораго - фото

Огуречник – фото та короткий опис

  • Назва: Огіркова трава аптечна (Borago officinalis).
  • Група: однорічні, дворічні.
  • Цвітіння: весна, літо.
  • Стебло – висотою до 60 см, досить сильно розгалужений. Вся рослина покрита виступаючими і грубими волосками.
  • Листя. Нижні листя великі, яйцевидні, верхні – дрібні, що покривають половину стебла; довговічність листа: сезонна.
  • Суцвіття. На вершині стебла з’являються кручені вершини з синіми суцвіттями.
  • Грунт: легка, проникний.
  • Вологість: помірно вологий грунт.
  • Позиція: сонячна.
  • Застосування: їстівне рослина, лікарська рослина.
  • Аромат і смак. Листя і стебла мають аромат огірка і злегка кислий смак, який повністю змінює характер багатьох страв.

Огіркова трава фото

Корисні властивості і застосування

Трава має кілька варіантів застосування: в кулінарії, медицині і косметології.

У кулінарії

Для вживання в їжу підходять тільки свіжі дуже молоде листя, які ще не покриті пухом. Нарізані листя містять велику кількість вітаміну С і мають гарний смак.

Бораго - в кулінарії, фото

Де їх можна використовувати?

  • в салатах, які отримують післясмак огірка;
  • в якості приправи для супів, таких як холодний суп або борщ;
  • як доповнення до соусів, майонезу, запеченим овочам, таким як кабачок, гарбуз або цукіні, а також до запіканок, м’ясних або рибних страв;
  • його можна використовувати як шпинат в якості начинки для пирогів;
  • ця чудова трава також використовується для ароматизації вин, сиропів, охолоджуючих напоїв і настоянок;
  • квіти використовуються для виробництва лікерів і солодощів;
  • зацукровані квіти можуть бути додані в торти, десерти і салати, нерідко їх зберігають в заморожених кубиках льоду.

Використання огіркової трави в кулінарії - фото

У народній медицині

Для цих цілей використовуються лікарські засоби – настоянки, а також насіння і квіти огуречника. Чим же корисний огуречник?

Ця трава містить:

  • флавоноїди;
  • органічні кислоти (лимонна, кремнієва, яблучна);
  • легко абсорбіруемий кремнезем;
  • рідкісний набір з’єднань мінеральних солей;
  • сапоніни;
  • слизові з’єднання;
  • таніни;
  • холін.

Сік бораго містить велику кількість вітаміну С. А масло, отримане з насіння, містить гамма-ліноленову кислоту і омега-жирні кислоти. Всі ці речовини наділяють огуречник наступними лікарськими властивостями:

  • потогінний;
  • сечогінний;
  • захисне, антибактеріальну;
  • протизапальну;
  • заспокійливу;
  • регулює метаболізм;
  • рекомендується при запаленнях сечової системи і нирок, оскільки збільшує кількість сечі;
  • відновлює нігті, волосся і шкіру;
  • покращує настрій;
  • покращує функцію мозку.

У країнах Середземномор’я бораго був відомий ще в середні століття, де він був символом хоробрості. Стара латинська приказка говорить: «Я огуречник, завжди надаю відвагу». Не випадково його листям годували солдатів, тому що, як показують дослідження, він стимулює наднирники, які виділяють адреналін.

Огуречник в народній медицині, фото

У 1699 році Джон Евелін писав: «… з ефективністю він відновлює іпохондрію і підтримає навіть самого перевантаженого вченого». У німецькому травник було знайдено такий опис: «Він приносить радість і мужність, він дозволяє забути про всі неприємності і печалі, кидайте його в вино і пийте, він зміцнює і радує серце, відштовхує меланхолію і погані сни».

Траву додають в солі дієту, тому що в її склад входить багато мінеральних солей. Вона має специфічний і рідкісний комплекс органічних сполук і мінералів. Рослина має позитивний вплив на процес травлення, очищає організм і підсилює імунітет. У його складі міститься розчинний кремнезем, що дуже важливо для профілактики судинних і ревматичних захворювань.



Насіння збирають в серпні і вересні. Вони є джерелом масла з високим вмістом ненасичених жирних кислот, в тому числі лінолевої і гамма-ліноленової кислоти, з яких виробляють препарати проти склерозу і для лікування шкірних захворювань.

Жирні кислоти, що містяться в оліях огірочника, роблять благотворний вплив на функціонування імунної системи. Вони забезпечують захист від хвороб легенів, бронхів. Масло насіння бораго знімає запалення ясен і діє як допоміжний засіб при лікуванні періодонтиту і кровоточивості ясен.

Жирні кислоти і магній, присутні в оліях насіння огуречника, полегшують менструальний дискомфорт. Полоскання зі свіжої або висушеної трави огуречника використовуються при захриплості і сухому кашлі.

У косметології

У косметології застосовується пресоване масло з насіння бораго, яке використовується у виробництві косметики з регенеративними властивостями. Масляні препарати рекомендують для людей з чутливою, сухою і зрілою шкірою. Вони мають такі властивості:

  • відновлюють еластичність шкіри і належний рівень гідратації;
  • підтримують оновлення шкіри;
  • підвищують стійкість шкіри до несприятливих зовнішніх факторів;
  • масло насіння рекомендується для догляду за зудить і шорсткою шкірою;
  • рекомендується від прищів.

Масло з насіння бораго, фото

Пресоване масло насіння (Oleum Boraginis) має жовтий колір і використовується як в медицині, так і в косметиці. Гамма-лінолева кислота, що міститься в маслі, знижує рівень холестерину і тиск, зменшуючи ризик закупорки судин і утворення згустків. Масло також володіє антибактеріальними і протизапальними властивостями. Воно прекрасно підходить для догляду за шкірою, особливо для сухої, схильної до різних захворювань (акне, свербіж, важко загоюються рани).

Використання огіркової трави для косметики

Також можна готувати омолоджуючі або живильні маски з подрібненого листя трави або її соку, що додасть еластичність шкірі і відновить епідерміс.

У бджільництві

Де ще використовується огіркова трава? Її люблять бджолярі. Цвітіння огірочника починається в червні і триває від світанку до ночі, воно не зупиняється навіть у холодні дні. Його квіти охоче облітають бджоли, а одна квітка виділяє до 12 мг нектару. Середній вихід меду становить 200 кг на гектар!цвітіння огірочника

Посадка і догляд, умови вирощування

Розведення бораго можливо на будь-якому грунті в саду, в коробках на балконі або в горщиках на підвіконнях в будинку. Проте, огуречник краще вирощують на ґрунтах, багатих поживними речовинами, проникних і помірно вологих.

посадка бораго

Стебла ростуть до 60 см. Це сильноросле рослина, конкуруюче з іншими за грунт і воду. Тому його слід висаджувати на певній відстані від інших культурних рослин.

Рекомендується розташування на відкритих сонячних майданчиках. Грунт повинна бути легкою, проникною, але досить вологою.

Ця трава стійка до суворих погодних умов. У неї немає високих вимог до вирощування. Вона стійка до морозу і несприятливих погодних умов.

Висаджується шляхом посіву насіння. Насіння (7-8 кг / га) висівають навесні або восени. У грунті насіння можуть вижити взимку без проблем. Посів проводять на глибину 2 см рядами по 40 см. Сходи з’являються через 2-3 тижні після посіву і часто нерівномірно.

Рослина також добре розмножується самостійно. Самостійне розсівання насіння починається в квітні і закінчується на початку червня.

Насіння огіркової трави, фото

Перший урожай трави знімають на початку цвітіння (середина липня). Траву зрізають і сушать в тіні або при температурі 40 ° С. Свіже листя для салатів можна збирати протягом вегетаційного періоду. Вихід рослинної сировини на гектар складає близько 400-450 кг.

Урожай Бораго, фото

Бораго не має високих вимог до харчування і може бути посіяний на другий рік після удобрення грунту. Потужна коренева система допомагає збирати поживні речовини з більш глибоких шарів ґрунту. Ця рослина, яке пов’язує азот з повітря, підвищуючи родючість грунту.

Цікавий факт! Вирощування цієї трави біля полуниці покращує її зростання і врожай. Вона приваблює численних бджіл і висаджується поруч з огірками, динями або томатами, підвищує врожайність фруктів і захищає рослини від шкідників.

Огіркова трава в саду, фото

В ув’язненні

Це прекрасна рослина, яке ми можемо використовувати для зміцнення організму, зменшення проблем з сечовим міхуром або для саморобних омолоджуючих процедур. Маючи його в саду, ми також будемо допомагати бджолам.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *